KORR: Ørsted er tæt på 2025-mål: "Det er ikke her vi ønsker at stoppe"

Udgivet den 26-11-2019  |  kl. 22:35  |  

(KORR: Rettelse til PGE i næstsidste afsnit og Shell tilføjet sammen med EDP i 12. afsnit)

Allerede et år efter at Ørsted skruede op for sit mål for, hvor meget havvind den danske energikoncern skal bygge, ser den nye ambition ud til at være helt inden for rækkevidde.

To store sejre i USA betyder nemlig, at Ørsted med de nuværende planer og allerede eksisterende havvindparker står til at kunne sætte et flueben ud for den et år gamle målsætning om at skulle opføre havvindprojekter med en samlet kapacitet på 15 gigawatt frem mod 2025.

Det betyder dog ikke, at energikoncernen har planer om at læne sig tilbage, fortæller Martin Neubert, der er direktør for havvindforretningen hos Ørsted, under et interview på denne uges havvindkonference i København.

- Vi har stort set låst de projekter. For at være mere præcis har vi omkring 14,9 gigawatt, når man medregner de seneste sejre i USA. Men det er ikke her, vi ønsker at stoppe. Det er meget klart, siger han.

I de 14,9 gigawatt, som direktøren nævner, er der indregnet de projekter, som Ørsted allerede har opført, er i gang med at opføre, og som selskabet har vundet retten til at opføre i udbudsrunder og auktioner i både USA, Asien og Europa. For flere af projekterne har selskabet dog endnu ikke truffet den endelige investeringsbeslutning.

DIREKTØR MENER AT MÅLET VAR AMBITIØST

De to seneste sejre i de amerikanske stater New York og New Jersey har været med til at tilføje to projekter med en samlet kapacitet på næsten 2 gigawatt til listen over de kommende havvindmølleparker, som Ørsted står til at skulle opføre inden 2025.

Målet om at have bygget havvindprojekter med en samlet kapacitet på 15 gigawatt blev fastsat på Ørsteds kapitalmarkedsdag, der blev afholdt i november sidste år.

Her blev målsætningen skruet op fra den tidligere ambition på 11 til 12 gigawatt.

Selv om den nye målsætning nu - hvis alle projekterne i udviklingsporteføljen bliver til virkelighed - ser ud til at været nået, mener Martin Neubert alligevel, at målet var ambitiøst.

- Det var det. Vi kan se, hvordan konkurrencen intensiveres, og det betyder også noget for os, og det tror jeg, er ret normalt, siger han og henviser til, at målsætningen også skal tage højde for, at nogle udbudsrunder ender med et mere kedeligt udfald end andre.

- Vi vandt ikke i Holland, vi vandt ikke i Frankrig, og vi tabte også den seneste runde i Massachussetts. Det er også en del af at arbejde inden for vedvarende energi, fortsætter han.

Ørsted måtte tidligere på året se sin svenske konkurrent Vattenfall løbe med sejren i udbuddet af de hollandske havvindparker Hollandse Kust Zuid 3&4, ligesom konkurrenten EDF blev valgt som vinder af den seneste udbudsrunde for havvind i Frankrig.

Senest i oktober kom det frem, at EDP Renewables sammen med Shell blev udnævnt til sejrherre i en udbudsrunde for havvind i den amerikanske stat Massachusetts.

- Man deltager, man konkurrerer, og man taber, men vi har også været i stand til at vinde to meget vigtige runder i New York og New Jersey. Det var dem, vi håbede på at vinde, og det er gode projekter, der passer godt ind i vores eksisterende portefølje i USA. De skaber skala for os, hvilket er noget, vi går efter. Vi har en god, stærk portefølje i USA, siger Martin Neubert.

De to seneste sejre i USA drejer sig om projekter med en kapacitet på 880 megawatt i New York og 1100 megawatt i New Jersey.

HAR I DAG OPFØRT OMKRING 5,6 GIGAWATT

Indtil videre har Ørsted opført havvindmølleparker med en samlet kapacitet på omkring 5,6 gigawatt, og samtidig er det danske selskab ved at opføre yderligere 4,3 gigawatt.

Derudover har selskabet også gennem en række udbudsrunder sikret sig rettighederne til at bygge i alt 2,9 gigawatt havvind i USA frem mod 2024, omkring 1 gigawatt i Tyskland i 2025 og 0,9 gigawatt i Taiwan.

Inden for den nærmeste fremtid kan de tal blive ændret. Ørsted har nemlig tidligere fortalt, at selskabet har budt ind i en udbudsrunde for havvind i staten Connecticut i USA, hvor udviklerne kunne byde ind med projekter på op til 2 gigawatt. Vinderen ventes at blive valgt inden udgangen af året.

Derudover er det også tidligere kommet frem, at energikoncernen er i dialog med polske PGE om at købe halvdelen af to havvindprojekter med en samlet kapacitet på 2,5 gigawatt.

Det ene af projekterne har en planlagt kapacitet på 1 gigawatt og skal opføres inden 2026, mens det andet planlagte 1,5 gigawatt-projekt først skal opføres inden 2030.

/ritzau/FINANS

Cecilie Veile

Tags:  Director❯  Shares❯ 

Seneste nyheder

17:54 Europa/lukning: Schweizisk i top og bund - Temenos renset for spekulantanklager
17:47 Deutsche Bank venter et dæmpet aktierally i denne regnskabssæson
17:01 Mandagens aktier: ISS trak for i lettet C25 efter uro i weekenden
17:00 Mandagens obligationer: Lettelse efter weekenden og stærke nøgletal sendte renterne op
16:16 Trump Media falder markant efter udmelding om 21,5 mio. nye aktier i selskabet
16:11 Lufthansa leverer stort driftsunderskud: Ramt af strejke
15:54 Feds Williams venter stadig at rentenedsættelser begynder i år
15:35 USA/åbning: Stærkt detailsalg løfter stemningen yderligere efter weekendens angreb
15:12 Ørsted får sat kursmål og anbefaling op af DBS Bank
15:09 Bedre end ventet detailsalg sender tiårige amerikansk rente i højeste niveau i år
14:46 Mærsk finder iransk beslaglæggelse af skib bekymrende
14:04 USA/tendens: Roen breder sig efter weekendens angreb - Goldman Sachs med stærkt kvartal
13:39 Goldman Sachs slår med længder forventningerne i første kvartal
13:28 Hermès kan overgå Vuitton som det største luksusmærke spår Citi
12:40 Tesla vil fyre 10 pct. af de ansatte - aktien bakker i formarkdet
12:39 Europa/aktier: Temenos renset for anklager fra spekulant topper grønne markeder
12:33 Valuta: Højere renter i længere tid bag fastholdt niveau for dollar
12:15 Novo stryger fem pladser frem på listen over verdens største farmaselskaber målt på salg
11:57 Carlsberg-analytiker spår opjustering efter stærk start på året
11:30 Obligationer/middag: Renterne stiger efter foreløbig ro i Mellemøsten