KORR: Strejke koster bilgigant 680 mio kr om dagen

Udgivet den 16-09-2019  |  kl. 22:47  |  

(Rettet: Tilføjet "mio" i overskrift)

Omkring 46.000 fabriksarbejdere hos den amerikanske bilgigant General Motors (GM) har nedlagt arbejdet og gået i strejke mandag, og det kan på bundlinjen koste selskabet et sted mellem 50 og 100 mio. dollar - eller op mod 680 mio. kr. - om dagen.

Det vurderer analytikere over for The Wall Street Journal.

30 fabrikker i 10 delstater i USA er ramte og lukket denne mandag, da medlemmerne af United Auto Workers (UAW) har lagt deres værktøjer ned.

Strejken truer på den baggrund med at skære en tredjedel af koncernens driftsoverskud i tredje kvartal fra, på ventede 3,5 mia. dollar, inden udgangen af ugen.

Strejken kommer på et tidspunkt, da GM netop satser på at genvinde tabte markedsandele i det amerikanske marked for pickup-trucks med en relancering af flere modeller, og mens indtjeningen på et andet hovedmarked i Kina er under pres.

GM er samtidig i færd med at skære i omkostningerne. I november sidste år lancerede koncernen en spareplan til 4,5 mia. dollar, og GM har desuden lukket flere fabrikker i USA, hvilket påvirkede 3300 arbejdspladser. De ansatte herfra har dog ifølge GM i lang udstrækning fået ansættelse på andre af selskabets produktionsfaciliteter.

Fagforeningen ønsker, at GM holder fabrikker, som midlertidigt ikke producerer kørende og øge lønnen såvel som andre goder til medarbejdere med lavere anciennitet, ligesom UAW ønsker bedre beskyttelse af midlertidigt ansatte.

Strejken ventes dog ikke at påvirke GM så meget som i tidligere tider, da koncernen har skåret sin produktion i USA og i stedet producerer flere biler i udlandet.

/ritzau/FINANS

Sten Blindkilde

Tags:  Shares❯  Udenlandsk selskab❯ 

Relaterede nyheder