Lav inflation giver flere penge til familier men kan trække nedtur ud

Udgivet den 10-07-2020  |  kl. 09:49  |  

Inflationen i Danmark steg i juni 0,3 pct. på årsbasis, og det luner i budgettet i danske hjem, men kan betyde, at den økonomiske nedtur kan trække i langdrag, hvis forbrugerne venter prisfald i fremtiden.

- Normalt er målet for inflationen omkring 2 pct., men når inflationen aktuelt er sendt en tur i dørken, så sparer en dansk børnefamilie i øjeblikket næsten 8000 kr. om året, siger Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

- Manglen på prisstigninger i samfundet betyder kort og godt, at en typisk børnefamilie i dag stort set ikke skal bruge flere penge på at købe de samme varer og tjenester, som de skulle for et år siden, fortsætter han.

I årets første sommermåned trak særligt stigende priser på benzin og diesel priserne op, mens hoteller og tøjbutikker trak priserne den anden vej.

INFLATION GIFT ØKONOMIEN

Søren V. Kristensen, cheføkonom hos Sydbank, spår, at vi i den kommende tid, kan opleve perioder med deflation, hvilket kan trække den økonomiske nedtur ud.

- En længere periode med prisfald kan få forbrugerne til at skrue voldsomt ned for forbruget for på den måde at få endnu mere for pengene. Den udvikling er gift for dansk økonomi, og vil betyde, at krisen kan blive længerevarende, siger Søren V. Kristensen i en kommentar.

Inflation kan blandt andet opstå på grund af store varelagre hos de erhvervsdrivende, som kan blive fristet af at sætte priserne ned, for at få gang i salget, som man så det hos hotellerne i juni.

Frygten for nedgangen i forbruget opstår, da man er bange for, at forbrugerne gemmer sine penge, hvis der er lavere priser i sigte i fremtiden.

MODSATRETTEDE EFFEKTER FRA KRISEN

Omvendt kan coronakrisen også give mangel på visse varetyper, hvilket kan trække prisen på nogle produkter op, ligesom pressede virksomheder kan have incitament til at hæve prisen på sine varer for at overleve.

De modsatrettede effekter gør det derfor svært at bestemme retningen for inflationen.

De to økonomer forventer dog, at året som helhed slutter med inflation og altså ikke prisfald.

- Samlet set er det vores forventning, at inflationen vil forblive lav nogle måneder endnu, men hen over årsskiftet og 2021 også blive højere end før Covid-19, siger Søren V. Kristensen.

På årsbasis så hoteller og restauranter et prisfald på 2 pct., mens den branche der oplevede den største prisstigning var sundhed med 2,7 pct. dyrere varer.

På månedsbasis steg forbrugerprisindekset med 0,1 pct. i juni i forhold til maj, viser tal fra Danmarks Statistik fredag.

/ritzau/FINANS

Nikolaj Schou Kesting

Tags:  macro❯  Danmark❯ 

Relaterede nyheder