Mærsk-rival ser hurtigere tilbagevenden til normalen

Udgivet den 28-11-2022  |  kl. 06:35  |  
Arkiv: Foto

Den franske shippinggigant CMA CGM melder om forværrede udsigter og en hurtigere tilbagevenden til mere normale fragtrater i fjerde kvartal og lavere marginer.

Det oplyser rederiet i sit regnskab for tredje kvartal, hvor der fortsat var stærk vækst i omsætning og indtjening - men hvor faldende fragtrater i løbet af kvartalet - og dystre udsigter ændrer billedet fremadrettet.

De seneste kvartaler har de store containerrederier tjent store summer på de skyhøje fragtrater, som var forårsaget af en enorm efterspørgsel under coronapandemien og et "hidtil uset pres på verdens forsyningskæder."

- Disse overbelastninger har en vigende tendens i kølvandet af den seneste udvikling i verdenshandelen, hvilket afspejler et meget mere usikkert økonomisk miljø, som er dybt påvirket af geopolitiske spændinger, skriver CMA CGM i regnskabet fredag aften.

Koncernen forventer, at energiomkostningerne vil forblive høje, hvilket vil ramme selskabet direkte på sine driftsomkostninger, men mere generelt vil det ramme forbrugerne på pengepungen - og reducere deres forbrug, især i Europa.

CMA CGM skriver endvidere, at dette inflationære miljø, kombineret med pengepolitikken, forplumrer udsigterne for økonomisk vækst på trods af foranstaltninger til at støtte forbrugernes forbrug - igen især i Europa.

- Koncernen venter derfor at se en hurtigere tilbagevenden til mere normale fragtrater i fjerde kvartal og lavere marginer. Koncernen følger derfor nøje de geopolitiske udviklinger og deres potentielle indvirkning på de økonomiske udsigter, men er ikke desto mindre sikker på sin finansielle styrke og evne til at tilpasse sig det usikre miljø, skriver CMA CGM.

I tredje kvartal omsatte rederikoncernen for 19,91 mia. dollar, hvilket var 29,9 pct. mere end i samme kvartal sidste år - men dog kun 2,2 pct. over niveauet i andet kvartal af 2022.

Driftsresultatet, EBITDA, endte i kvartalet på 9,15 mia. dollar, og mens det var 28,8 pct. bedre end i samme kvartal sidste år, så var der faktisk tale om et fald på 4,6 pct. i forhold til andet kvartal af 2022.

Ses specifikt på udviklingen inden for containershipping, så bød tredje kvartal for lidt flere transporterede containere, men de faldende fragtrater medførte alligevel et fald i både omsætning og indtjening i forhold til i andet kvartal.

Transportvolumenen målt på antal 20-fods containere, TEU, steg i forhold til tredje kvartal sidste år med 4,1 pct., mens stigningen fra andet kvartal var på 0,9 pct.

Og mens omsætningen steg 25,8 pct. fra tredje kvartal sidste år, så faldt den med 1,9 pct. i forhold til i andet kvartal af i år.

- Den lavere omsætning reflekterer det fald i spotfragtraterne, der begyndt i andet kvartal og fortsatte ind i tredje kvartal, skriver rederikoncernen.

Driftsresultatet dykkede endnu mere med 5,1 pct. på kvartalsbasis, men steg 27,2 pct. på årsbasis.

.\\˙ MarketWire

Claus Mikkelsen

Tags:  Shares❯  Udenlandsk selskab❯