Mærsk/Berenberg: Står foran store udgifter med nye miljøregler i 2020

Udgivet den 06-06-2018  |  kl. 09:22  |  

Rederierne på verdenshavene skal fra 2020 begrænse udledningen af svovl markant, og det bliver en dyr omgang for blandt andet Mærsk, der får svært ved at sende regningen videre til kunderne på den korte bane.

Det vurderer schweiziske Berenberg i en analyse kaldet "The forty-billion-dollar problem", hvor banken har belyst de nye svovlregler, der træder i kraft om halvandet år.

De nye regler fra International Maritime Organization (IMO) betyder, at skibene fra 1. januar 2020 skal mindske deres udledning af svovlpartikler, så olien maksimalt må indeholde 0,5 pct. svovl mod tidligere 3,5 pct.

Det kan enten ske ved at købe røgrensere - i fagsprog kaldet scrubbere - som så kan rense svovlen fra olien, mens en anden løsning er at købe olie med et lavere svovlindhold til en højere pris. Der er også mulighed for bruge naturgas som brændstof, men det vil ligesom scrubbere kræve investeringer.

Mærsk har endnu ikke meldt endegyldigt ud, hvilken løsning selskabet vil gå med, men har ved flere lejligheder udtalt, at det giver mest mening, hvis raffinaderierne fjerner svovlen fra olien, i stedet for at det skal ske på skibene via scrubbere.

Berenberg ser Mærsk vælge løsningen med lavsvovlsolie og har som følge af de nye regler skåret sit estimat for Mærsks EBITDA-overskud i 2020 til 4,3 mia. dollar fra 4,7 mia. dollar.

- Selv om der er markant usikkerhed om, hvordan den nye regulering vil påvirker industriens indtjening, er vores hovedscenarie, at der vil være en markant forhøjelse af Mærsks brændstofregning, hvilket vil tage tid at sende tilbage til kunderne, skriver Berenberg.

Berenberg anslår, at prisen på olien med lavt svovlindhold vil være omkring 33 pct. højere end udgiften til brændstof for nuværende, og det vil derfor samlet set øge udgifterne i shippingindustrien med op mod 40 mia. dollar.

Berenberg har anbefalingen "hold" for Mærsk-aktien og et kursmål på 9500 kr. Mærsk-aktien lukkede mandag i 9998 kr. og er i år faldet 7,8 pct.

/ritzau/FINANS

Aske Muff

Tags:  Maintain❯  Research❯  Shares❯  Udenlandsk selskab❯ 

Relaterede nyheder