Mærsk/Sydbank: Regnskabet giver et billede af et vanskeligt 2019

Udgivet den 21-02-2019  |  kl. 10:10  |  

Mærsks årsregnskab for 2018, som blev leveret onsdag morgen, var en blandet omgang, hvor selskabets forventninger til 2019 vidner om udfordrende år forude.

Det vurderer Morten Imsgard, der er senioranalytiker hos Sydbank.

- Det er en godkendt afslutning på 2018, hvor Mærsk igen får vist, at selskabet kan reducere sin omkostningsbase, men samtidig også et billede af 2019 som bliver rigtig vanskeligt, og hvor der ikke er meget hjælp at hente fra den globale containershippingindustri, som er inde i en meget svær periode i øjeblikket, og derfor kan Mærsk heller ikke umiddelbart forvente at tjene meget mere i 2019, end de har gjort i 2018, siger han.

Han bemærker, at fjerde kvartal af 2018 blev afsluttet nogenlunde som ventet.

- Fjerde kvartal viser en lille bedring i indtjeningen, som primært er drevet af, at selskabet får reduceret deres enhedsomkostninger, og det er for mig at se måske det mest positive datapunkt, der er ud af 2018.

- At man bliver ved med at skære i enhedsomkostningerne er meget afgørende for Mærsk, i en periode hvor det er svært at realisere gode fragtrater. Så er der kun én vej, og det er at blive mere omkostningseffektiv, og det får Mærsk vist, at de kan i udgangen af 2018, siger Morten Imsgard.

SKUFFEDE INVESTORER

At investorerne knap en time inde i dagens handel reagerer på regnskabet med at sende selskabets aktier ned med knap 10 pct. skyldes, at Mærsks forventninger til 2019 langtfra er en opløftende omgang.

Faktisk er forventningerne væsentligt lavere, end analytikerne havde ventet.

- Det virker, som om de usikre markedsvilkår virkelig presser Mærsk i øjeblikket. Selv i forhold til de små bedringer, der har været på brændstofsiden og lidt på fragtraterne, virker det, som om man ikke har særlig stor tiltro til, at det kommer til at slå igennem.

- Samtidig hæfter jeg mig også ved, at man virkelig highlighter den store usikkerhed, der er omkring guidance for 2019. Der er rigtig meget geopolitisk uro, som kan forstyrre en containershippingindustri, der balancerer på en knivsæg mellem udbud og efterspørgsel, siger Morten Imsgard.

Han understreger, at situationen for alvor kan blive forværret.

- Det er meget kritisk, hvis efterspørgselsbilledet forværres, fordi så koster det med det samme på kapacitetsudnyttelse og dermed lavere fragtrater og dermed forringede indtjeningsvilkår, så det ser igen rigtig svært ud for Mærsk i 2019. Det bliver endnu et hårdt år, hvor man dagligt skal kæmpe for at få indtjeningen hjem.

Knap en time inde i dagens aktiehandel falder Mærsk A- og B-aktierne henholdsvis 9,9 pct. og 10,4 pct.

- Jeg tror ikke, at markedet egentlig er så skuffet over, hvad der foregår i slutningen af 2018. Men det er klart, at når prognosen er så meget svagere end ventet, bliver det en hård medfart på aktiemarkedet, fordi det sender et signal til investorerne om, at hvis man havde drømt om væsentlige bedringer i 2019, så har man været for optimistisk, siger Morten Imsgard.

/ritzau/FINANS

Nicoline Lärka Sørensen

Tags:  Shares❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
9,34%
 
16/05/19

 
6,11%
 
16/05/19

 
5,48%
 
16/05/19

 
4,19%
 
16/05/19

 
1,00%
 
16/05/19

Copytrading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder