Maj Invest om vækstudsigterne i USA: Kan overraske positivt i de kommende kvartaler

Udgivet den 30-05-2023  |  kl. 16:15  |  

Mens en aftale om en forhøjelse af det amerikanske gældsloft trækker i langdrag og mange fortsat er bekymrede for det amerikanske banksystem, ser Maj Invest mulighed for, at den amerikanske økonomi vil overraske positivt i de kommende kvartaler.

Det skriver Jeppe Kristiansen, administrerende direktør i Maj Invest, i et nyhedsbrev.

- Under overfladen og det politiske slagsmål ser vi imidlertid klare tegn på, at den amerikanske økonomi er relativt stærk - den private opsparing er stor, og reallønnen stiger. Privatforbruget vil vokse og holde USA på vækstsporet, skriver Jeppe Kristiansen.

GÆLDSLOFT OG BANKURO

Endnu er en forhøjelse af det amerikanske gældsloft imidlertid ikke i hus.

I weekenden indgik præsident Biden og den republikanske forhandlingsleder Kevin McCarthy en foreløbig aftale om at hæve gældsloftet, men aftalen skal først godkendes af Kongressen i denne uge, og sker det ikke og forhandlingerne trækker ud, vil loftet lægge låg på statens udgifter i en grad, så en recession næsten per automatik vil blive udløst, vurderer Maj Invest.

Samtidig er mange stadig bekymrede over det amerikanske banksystem efter en række bankkonkurser.

Intet tyder dog på en systemisk krise, mener Maj Invest, der dog erkender, at faren ikke er drevet over, da mange banker også har ydet store lån til ejendomsselskaber, der er ramt af såvel stigende renter som faldende udlejning.

STÆRKE UNDERLIGGENDE KRÆFTER

De øvrige komponenter for amerikansk økonomi ser derimod fornuftige ud, mener Maj Invest.

Blandt andet investerer virksomheder kraftigt i nye produktionsanlæg og i energisektoren. Desuden vokser servicesektoren og skaber nye job, og arbejdsløsheden er på det laveste niveau i mere end 50 år.

Og derfor kan finansmarkedernes tro på negativ BNP-vækst i årets to sidste kvartaler meget vel vise sig for pessimistisk.

Blandt andet er privatforbruget, som udgør to tredjedele af amerikansk økonomi, meget stærkt.

- Den store private opsparing, som blev skabt under covidkrisen, er i dag den buffer, som har sikret forbrugsfremgangen i en periode, hvor stigende inflation har ramt købekraften.

- Samtidig er lønstigningerne lige nu på omkring 5 pct. årligt, mens inflationen i de seneste seks måneder kun har været på 3 pct. årligt, hvorfor reallønnen igen stiger. Alt i alt betyder det, at vi i Maj Invest forventer, at privatforbruget - herunder særligt servicedelen - vil vokse og holde USA på vækstsporet, så BNP-udviklingen i de kommende kvartaler vil overraske positivt, lyder vurderingen.

.\\˙ MarketWire

Jakob Dalskov

Tags:  macro❯  USA❯ 

Seneste nyheder