Makro/økonomer: Kinesiske PMI-tal er gode nyheder for verdensøkonomien

Udgivet den 01-04-2019  |  kl. 09:13  |  

Efter flere sæt svage data for fremstillingssektoren i Kina blev tingene vendt til det bedre i weekenden, hvor de officielle PMI-tal klart overraskede med en langt større stigning end ventet.

Og det er godt nyt for ikke bare Kina, men også for resten af verden, vurderer økonomer.

- Vendingen i Kina er også gode nyheder for resten af verdensøkonomien. Vi forventer, at en gradvis bedring i kinesisk økonomi snart vil have en positiv afsmitning på eksporten i Europa og dermed også Danmark, skriver Allan von Mehren, der er chefanalytiker i Danske Bank, i en kommentar til de kinesiske nøgletal.

Aflæsningen for aktiviteten i den kinesiske fremstillingssektoren viste en stigning til 50,5 i marts fra 49,2 i februar og mod en forventet stigning til 49,6. PMI for servicesektoren øgede samtidig 54,8 i marts fra 54,3 i februar, hvor analytikerne havde estimeret en stigning på 54,4.

- Tallene styrker vores forventning om, at første kvartal var lavpunktet for kinesisk økonomi, og at vi nu vil se en gradvis bedring i løbet af 2019. Det skyldes lettelser på tre fronter: pengepolitikken, finanspolitikken og handelskrigen med USA. Kina har således trådt mere på speederen i sidste del af 2018 og starten af 2019. Og samtidig har vi set usikkerheden fra handelskrigen blive reduceret væsentligt, idet de fleste nu forventer en handelsaftale mellem Kina og USA inden for de næste par måneder, forklarer Allan von Mehren, som også påpeger, at nøgletallene er godt nyt for aktiemarkederne.

- Vi er fortsat positive på kinesiske aktier i år. Med højere aktivitet i Kina og i verden i løbet af 2019 vil det også understøtte højere globale aktiemarkeder,

Også Bjarke Roed-Frederiksen, der er seniorøkonom hos Handelsbanken, vurderer, at de kinesiske PMI-tal er gode indikatorer for økonomien.

- Det sker sjældent, at de to indikatorer er enige om retningen, og der er derfor tale om et stærkt signal, skriver han i en kommentar og tilføjer:

- Begge underindeks for nye eksportordrer steg, hvilket letter bekymringerne også for den globale økonomis tilstand.

Han vurderer, at opbremsningen nok er ovre for nu.

- Efter det kinesiske nytår har skævvredet de økonomiske data de seneste par måneder, ser vi PMI-stigningen som begyndelsen på nogle måneder med forbedrede hårde data, i takt med at de økonomiske stimulanser sætter ind, og usikkerheden relateret til handelskrigen aftager. Myndighederne vil dog være mere tilbageholdne med at stimulere økonomien nu end i tidligere perioder med aftagende vækst, og derfor tror vi, væksten vil begynde at falde gradvist igen senere på året, skriver Bjarke Roed-Frederiksen.

/ritzau/FINANS

Nicoline Lärka Sørensen

Tags:  macro❯  Kina❯ 

Relaterede nyheder