Mandagens aktier: Bryggerierne hjalp C25 til pænt plus

Udgivet den 30-03-2020  |  kl. 17:08  |  
Arkiv: Foto

Mens de europæiske aktiemarkeder zigzaggede omkring nullet mandag, gik det danske aktiemarked til vejrs løftet af blandt andet bryggerierne.

C25-indekset sluttede 2,7 pct. højere i 1104,65 løftet af blandt andet Royal Unibrew og Carlsberg, der steg henholdsvis 7 pct. og 4,8 pct. til 463,90 kr. og 753 kr.

Fremgangen i Carlsberg havde ifølge afdelingsdirektør i Sydbank Ole Kjær Jensen rod i en løftet anbefaling fra Handelsbanken til "køb" fra "sælg". Om Unibrew var der umiddelbart ikke noget nyt.

- Stemningen skifter hele tiden. Overordnet er der stadig fokus på virusudbruddet og olieprisen, men der er også en tro på, at regeringer og centralbanker vil gøre alt for at afbøde følgevirkninger af coronaudbruddet og medvirke til at stabilisere tingene, siger Ole Kjær Jensen.

Han mener desuden, at markedet fandt lidt støtte i en kinesisk rentenedsættelse på 20 basispoint til 2,2 pct. mandag morgen.

RIFT OM DEFENSIVE AKTIER

Med i toppen af det danske marked var tillige Ambu og Novo Nordisk, der steg 4,6 pct. og 5,8 pct. til 166,55 kr. og 404,85 kr.

Heller ikke her var der særligt nyt fremme, ud over at begge selskaber hører til blandt de mindre belastede af coronakrisen.

- Vi har nogle gode defensive aktier, der klarer sig godt, lød det tidligere mandag fra aktierådgiver i Jyske Bank Martin Munk.

LUNDBECK PRESSET EFTER NEDJUSTERING

En undtagelse var dog Lundbeck, der faldt 1,1 pct. til 192,90 kr., efter at selskabet fredag aften nedjusterede forventningerne til 2020 på grund af en stor nedskrivning på en lægemiddelkandidat, der fejlede i et studie mod Parkinsons sygdom.

Lundbeck venter nu et driftsoverskud på 1,4-1,9 mia. kr. i 2020 mod før 2,2-2,7 mia. kr. Desuden fejlede et andet studie med en lægemiddelkandidat mod Tourette-syndrom.

- Det sender et super skidt signal, i forhold til at det var nogle midler, som egentlig var udset til at tage over og bidrage med nogle positive pengestrømme, når nogle af de midler, som Lundbeck for nuværende har på markedet, løber af patent, siger Sydbank-analytiker Søren Løntoft Hansen til Ritzau Finans.

ECB ANBEFALER STOP AF BANK-UDBYTTE OG -AKTIETILBAGEKØB

Der var også pres på Nordea, efter at Den Europæiske Centralbank, ECB, fredag anbefalede bankerne i eurozonen at droppe udbyttebetaling og aktietilbagekøb i 2020. Samme opfordring lød mandag fra Finanstilsynets direktør Jesper Berg i en mail til Ritzau Finans.

Nordea faldt 3,2 pct. til 36,50 kr. Banken havde stillet aktionærerne et udbytte på 0,40 euro per aktie i udsigt, hvilket skulle være vedtaget på generalforsamlingen, der er skudt til 14. maj.

Jyske Bank, der vil tage stilling til sit tilbagekøbsprogram i denne uge, faldt 0,8 pct. til 164,35 kr.

Ringkjøbing Landbobank, der mandag morgen fortalte, at aktietilbagekøbsprogrammet sættes i bero, steg dog 2,6 pct. til 375,50 kr.

Danske Bank, der blev løftet til "køb" fra "hold" af Handelsbanken, faldt 0,9 pct. til 73,40 kr.

SAS MISTER SIN FINANSDIREKTØR

SAS, der har været under et voldsomt pres på aktiemarkedet, fik endnu en ting at tænke på.

Flyselskabets finansdirektør, Thorbjørn Wist, har nemlig opsagt sin stilling med virkning fra september til fordel for et andet job, og SAS skal derfor på jagt efter en ny kassemester.

SAS-aktien steg dog 1 pct. til 5,92 kr., men er faldet over 45 pct. siden nytår.

En anden aktie, der har været under et voldsomt pres, er borerigselskabet Maersk Drilling.

Olieprisen er stort set kollapset og faldt over 15 pct. mandag til 21,84 dollar målt på Brent-olien. Det skyldes blandt andet, at Organisationen af Olieeksporterende Lande og Rusland ikke har kunnet blive enige om produktionsnedskæringer. Drilling-aktien mistede 1,6 pct. til 124 kr. mandag og er siden årsskiftet faldet 71,8 pct.

MÆRSK HÆVET

Blandt mandagens faldende aktier var også A.P. Møller-Mærsks A-aktie, der lukkede 1,7 pct. lavere i 5420 kr. B-aktien steg derimod 0,3 pct. til 5818 kr., og Mærsk var dermed et glimrende symbol på den vægelsindet, som har præget i den senere tid.

Nykredit hævede mandag anbefalingen af Mærsk til "køb" fra "hold", men skar en ordentlig luns af kursmålet til 7500 kr. fra 10.000 kr.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov

Tags:  Danmark❯  Market Close❯  Shares❯ 

Relaterede nyheder