Mandagens aktier: Coronavariant gav medicinalselskaber medvind

Udgivet den 28-06-2021  |  kl. 17:07  |  
ISS - Rengøring

Den nye coronavariant Delta gav mandag et pust af nervøsitet på aktiemarkedet, og de defensive aktier som Lundbeck, Ambu, Bavarian Nordic og Novo Nordisk fik medvind, mens de cykliske aktier som Mærsk, Pandora, FLSmidt og Danske Bank endte med fald.

- Det er vacciner og corona, der præger igen. Dagen har været præget af lidt corona-comeback, og Delta-varianten har fyldt en del, siger Lars Hytting, der er chef for aktiehandel i Artha Kapitalforvaltning, Til Ritzau Finans.

- Man er bekymret for økonomierne på den korte bane, vi har set Sydney blive lukket ned. Så det er lidt en kæp i hjulet, siger han.

Samlet set steg det danske eliteindeks med 0,5 pct. til rekorden 1856,16. Dermed blev den hidtidige rekord fra den 16. juni på 1854,45 slået.

Investorerne var generelt lidt tilbageholdende forud for en række økonomiske nøgletal - heriblandt den amerikanske jobrapport, der offentliggøres senere på ugen.

- Og så er sommerferien over os, og det kan man også mærke på aktiemarkedet med få nyheder og lav volumen, siger Lars Hytting.

SUNDHEDSEKTOREN GODT KØRENDE

Ambu endte helt i toppen af eliteindekset med et plus på 2,6 pct. til 237,60 kr. Lundbeck steg 2,5 pct. til 198,30 kr., Novo øgede 1,6 pct. til 518,90 kr., og Bavarian fulgte efter med et plus på 1,0 pct. til 262 kr.

Novo-investorerne så hen til eftermiddagens præsentation fra det danske selskab på konferencen i den amerikanske diabetesforening, ADA.

Her kom det frem, at medicinalkoncernen vil fortsætte med at innovere og finde nye behandlinger, der kan være helbredende. Sådan lød kommentaren fra Novo Nordisk nye forskningschef, Marcus Schindler, på det virtuelle medieevent i forbindelse med ADA-konferencen.

Medicoselskabet Ambu fik en positiv tilkendegivelse fra de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, der anbefaler brugen af engangsbronkoskoper, som Ambu blandt andet producerer, frem for genanvendelige bronkoskoper.

CYKLISKE AKTIER I FALD

Smykkeselskabet Pandora blev hevet med ned af coronabekymringerne, og aktien faldt 1,9 pct. til 853,40 kr.

- Det er igen coronaen, der er tilbage som samtaleemne. Og der stilles spørgsmål om, hvad der vil ske - vil butikkerne blive nødt til at lukke igen som i Sydney, siger Lars Hytting.

- Og det er lidt den samme historie for ISS. Vi havde regnet med en forholdsvis normal hverdag til august. Vil den nu blive udskudt til oktober eller november, siger Arthas chef for aktiehandel.

ISS skiftede mandag retning efter stigninger hver eneste dag i sidste uge. Aktien faldt 0,8 pct. til 140,60 kr.

Mærsk-aktierne vendte også snuden ned, og A-aktien faldt 1,5 pct. til 17.370 kr., og B-aktien mistede 1,6 pct. til 17.950 kr.

NOVOZYMES I REKORD

Novozymes fik fredag aften et tilbageslag i USA, efter at den amerikanske højesteret gjorde det lettere for mindre raffinaderier at opnå undtagelser fra den føderale lovgivning, som kræver et minimum af ethanol og andre vedvarende brændstoffer iblandet deres produkter.

Dommen er et tilbageslag for amerikanske producenter et bioethanol, og dermed også for deres underleverandører, hvor Novozymes står som en af hovedproducenterne af enzymer til omdannelsen af plantestoffer til brændstof.

Novozymes-aktien, der for få dage siden satte rekord i 471,10 kr., steg 1 pct. til 473,70 kr. og slog dermed den gamle rekord.

ORPHAZYME FYRER

Der var også mere nyt i sagaen om biotekselskabet Orphazyme, der har været i den finansielle rutsjebane på det seneste. Selskabet meddelte mandag morgen, at det skærer gevaldigt i medarbejderstaben.

Koncernen skal af med cirka to tredjedele af den globale arbejdsstyrke, og sideløbende stopper tre bestyrelsesmedlemmer.

Orphazyme-aktien faldt 1,7 pct. til 45,70 kr.

NY ELEV I KLASSEN MED RØDE ØRER

Fondsbørsens nyeste medlem, Aquaporin, har første handelsdag på børsen.

Selskabet meddelte mandag morgen, at det har udnyttet overlokkeringsretten fuldt ud i forbindelse med noteringen. Bruttoavancen fra de godt 1,45 mio. nye aktier, der er udstedt, kan dermed opgøres til cirka 250 mio. kr.

Introduktionsprisen er 173 kr. per aktie, og selskabet kunne efter en dags handel notere en kurs på 160 kr., som svarer til et fald på 8,1 pct.

/ritzau/FINANS

Charlotte Mackeprang

Tags:  Danmark❯  Market Close❯  Shares❯ 

Relaterede nyheder