NB/økonomer: Overophedning er en risiko - men ikke hovedscenariet

Udgivet den 13-09-2017  |  kl. 10:45  |  

Det kan snart være tid til en strammere finanspolitik i Danmark, for at sikre at efterspørgslen ikke løber løbsk, efter at opsvinget for alvor har bidt sig fast i den danske økonomi.

Det vurderer to økonomer, efter at Nationalbanken onsdag offentliggjorde en kvartalsrapport om udsigterne for dansk økonomi, hvor den lavede en større opjustering af dens vækstskøn for 2017.

Banken slog fast, at der er gode forudsætninger for, at det solide opsving kan fortsætte, men også at det er vigtigt at undgå, at økonomien ophedes, og at finanspolitikken derfor ikke bør skubbe yderligere til efterspørgslen.

- Der er ikke behov for, at staten puster til efterspørgslen, om noget tværtimod. En opstramning nu vil både dæmpe risikoen og give mere at stå imod med, når næste krise kommer, skriver Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, i en kommentar og tilføjer, at det dog ikke er et akut problem.

Også Tore Stramer, cheføkonom hos Nykredit, er enig med Nationalbanken i, at der skal iværksættes stramninger i finanspolitikken, og at der fremover fortsat skal fokuseres på strukturreformer, der kan sikre, at virksomhederne kan finde den nødvendige og rette arbejdskraft.

- Der er således allerede nu flere advarselslamper, der nu begynder at blinke på arbejdsmarkedet. Ud over at vi nærmer os fuld beskæftigelse, er ledigheden meget lav, og et stigende antal virksomheder melder om mangel på kvalificeret arbejdskraft.

- Det skal man bestemt tage alvorligt, da erfaringerne fra midten af 2000'erne viser, at flaskehalse kan opstå ganske hurtigt og have betydelige negative konsekvenser for resten af økonomien, skriver han i en kommentar.

I analysen vurderer Nationalbanken, at risikoen for en overophedning af økonomien er mindre modsat tiden frem mod finanskrisen, der ramte i 2008. Ifølge Las Olsen er der heller ikke tale om, at økonomien er ophedet, som det ser ud nu.

- Overophedning er en risiko. Vi kan pludselig se markante stigninger i privatforbruget, hvis stemningen for alvor vender, og folk igen begynder at låne til forbrug. Med meget lave renter skal der ikke så meget til, før huspriserne pludselig accelererer. Det kan ske, men det er ikke hovedscenariet, skriver Las Olsen i notatet.

Han vurderer, at højere lønstigninger ikke vil være en katastrofe for økonomien, og at boligmarkedet heller ikke er overophedet på trods af lokale faresignaler i eksempelvis København.

I analysen af dansk økonomi lyder Nationalbankens vækstskøn for 2017 nu på 2,3 pct., mens den i marts ventede en vækst i bruttonationalproduktet, BNP, på 1,6 pct. Det er et stykke over sidste års udvikling, hvor BNP steg 1,7 pct. på årsbasis.

I 2018 ventes desuden en økonomisk vækst på 1,8 pct., mens vækstskønnet for 2019 lyder på 1,7 pct. Tidligere forventede banken en stigning i BNP på 1,6 pct. begge år.

/ritzau/FINANS

Cecilie Veile

Tags:  macro❯  Danmark❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
0,00%
 
16:50:01

 
0,00%
 
22:45:02

 
0,06%
 
16:50:01

 
0,00%
 
22:45:02

Social Copy trading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder