NB/direktør: Strammere realkreditkrav vil kunne redde skatteyderne

Udgivet den 12-09-2018  |  kl. 12:55  |  

Efter finanskrisen har de danske pengeinstitutter skulle polstre sig bedre økonomisk for at undgå en ny krise, og nu bør næste skridt være at indføre samme slags krav over for realkreditinstitutterne.

Sådan lyder opfordringen fra Lars Rohde, direktør i Nationalbanken, i forbindelse med et pressemøde onsdag eftermiddag.

- De (realkreditinstitutter, red.) skal først og fremmest polstre sig anderledes, fordi man i lovgivningen har indført blandt andet en gældsbuffer og forskellige andre hensyn. Og det er fint.

- Men på den yderste dag, som vi forhåbentlig aldrig kommer til at se, har vi ikke de værktøjer, vi har til pengeinstitutter. Og de værktøjer er at omdanne gæld til egenkapital, som er tabsabsorberende.

- Hvis og når man gør det i et pengeinstitut, så er man i stand til at videreføre pengeinstituttet til gavn for kunderne og til gavn for samfundet, uden at skatteyderne skal til lommerne. Den samme mekanisme bør gøre sig gældende for realkreditinstitutter, siger Lars Rohde.

Hvis realkreditinstitutterne skulle polstre sig bedre, som Nationalbanken foreslår, vil det betyde højere gebyrer for kunderne i form af en stigning i de såkaldte bidragssatser.

Men det er ikke nødvendigt, hvis det står til finansminister Kristian Jensen (V). Som reaktion på Nationalbankens forslag skriver han på Twitter, at han "er helt uenig med Nationalbanken", og "der er ikke brug for dyrere lån til danskerne".

Også Finans Danmark, der er en privat interesseorganisation for blandt andet penge- og realkreditinstitutter, er modstander af forslaget om en større polstring hos realkreditinstitutterne.

Til Berlingske Business har Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark, tidligere påpeget, at der i løbet af 200 år ikke har været en situation, hvor et realkreditinstitut er gået konkurs. Men den påstand køber Lars Rohde ikke helt.

- Det kan godt være, at der ikke har været en officiel konkurs.

- Men vi har haft noget, der lignende i 30'erne. Og i hvert fald to havde en nærdødsoplevelse i begyndelsen af 90'erne, ligesom en enkelt havde en nærdødsoplevelse i 2008. Så helt kriseløst er det altså heller ikke, siger Lars Rohde.

Hvis realkreditinstitutterne blev tvunget til at hæve deres bidragssatser, ville det ifølge Nationalbankens beregninger betyde en ekstraregning til kunderne på mellem 200 og 1100 kr. om året for hver lånt million.

Det bør være til at overskue med tanke på det, pengene går til, mener Lars Rohde.

- Jeg synes, det er en billig forsikringspræmie at betale, og den vil jeg i hvert fald gerne selv betale for mine realkreditlån, siger han.

Et krav om større polstring i realkreditinstitutterne skal i sidste ende komme fra politisk side af, og derfor ligger det reelt ude af Nationalbankens hænder, om forslaget ender med at blive til andet end bare et forslag.

Spørgsmål: Ser du det selv som værende realistisk, at man fra politisk side vil gå ind og ændre det her?

- Hvis jeg kun skulle forholde mig til, hvad jeg mente, der var politisk muligt, så ville mit liv blive kort.

- Men jeg mener, det vil være det rigtige at gøre. Det kan godt være, at det kommer til at tage noget tid, men det er mit store håb, at det ender der. Også fordi jeg simpelthen mener, at det er det bedste for det danske samfund, siger Lars Rohde.

/ritzau/FINANS

Dan Petersen

Tags:  macro❯  Danmark❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
9,34%
 
16/05/19

 
6,11%
 
16/05/19

 
5,48%
 
16/05/19

 
4,19%
 
16/05/19

 
1,00%
 
16/05/19

Copytrading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder