NB/Rohde: Trods ligheder med 00'erne er opsvinget bedre balanceret

Udgivet den 13-09-2017  |  kl. 13:39  |  

Selv om dansk økonomi oplever et opsving, der på flere områder heriblandt udviklingen i beskæftigelsen minder om årene op til finanskrisen, er opsvinget i dag bedre balanceret.

Det siger nationalbankdirektør Lars Rohde på et pressemøde onsdag i forbindelse med bankens seneste prognose for dansk økonomi.

- Beskæftigelsen har kunnet stige uden at resultere i et ligeså stort pres på arbejdsmarkedet som den gang - i hvert fald indtil videre.

- Beskæftigelsen er sket i et langsommere tempo end i midten af 00'erne, og ledigheden er ikke på samme måde presset i bund, så fremgangen er sundere, og det skyldes blandt andet nogle af de reformer, som blev vedtaget for et par år siden, siger Lars Rohde.

Nationalbanken opjusterede onsdag sit vækstskøn for udviklingen i den danske økonomi, så der i 2017 nu forventes en stigning i bruttonationalproduktet, BNP, på 2,3 pct. mod tidligere 1,6 pct. Og banken vurderer, der er gode forudsætninger for, at opsvinget kan fortsætte.

VÆKST I FORBRUG ER SKET FOR TJENTE MIDLER

Opsvinget er ifølge Lars Rohde heller ikke drevet af en overdreven kreditvækst som i årene op til finanskrisen, selv om gældsniveauet i Danmark stadig er på et relativt højt niveau.

- I årene op mod finanskrisen så vi en kraftig kreditvækst, men siden har husholdningerne og virksomhederne nedbragt deres gæld.

- Den vækst, der har været i forbruget, er så at sige sket for tjente og opsparede midler og ikke gennem kredit, som det var tilfældet i midten af 00'erne, siger Lars Rohde.

Derudover peger nationalbankdirektøren på, at boligmarkedet - i hvert fald ikke på landsplan - ikke er overophedet, mens flere tiltag efter finanskrisen har været med til at styrke den finansielle stabilitet, så de finansielle virksomheder er bedre kapitaliseret i dag, end de var i midten af 00'erne.

Overskuddet på betalingsbalancen giver samtidig mulighed for, at noget af den stigende efterspørgsel kan dækkes af højere import.

/ritzau/FINANS

Oliver Sønderbye Therp

Tags:  macro❯  Danmark❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
0,00%
 
16:50:01

 
0,00%
 
20:38:01

 
0,66%
 
16:50:01

 
0,00%
 
20:38:01

Social Copy trading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder