NKT's finansdirektør ser stærke dynamikker i markedet for højspændingskabler

Udgivet den 10-05-2023  |  kl. 13:03  |  
Arkiv: Foto

Kabelkoncernen NKT har på det seneste gjort sig bemærket med flere store ordreannonceringer, og der er fortsat en meget stærk pipeline af projekter, hvilket også er baggrunden for den beslutning, som selskabet har truffet om igangsætning af investeringer i yderligere produktions- og installationskapacitet.

- Pipelinen er fortsat rigtig stærk. Historisk har vi talt om et adresserbart højspændingskabelmarked på 5 mia. euro - nu kigger vi ind i 8 mia. euro for året. Hvis vi går endnu længere frem, så kunne det komme op på 10 mia. euro, hvis vi ser på 2025 og fremefter, siger NKT's finansdirektør Line Fandrup i et interview med MarketWire.

Så sent som fredag i sidste uge annoncerede NKT en stor kabelrammeaftale med den hollandsk-tyske netoperatør Tennet omfattende betydelige mængder af off- og onshore-kabler.

Aftaler som disse kan give forskydninger i markedet år for år, men ifølge Line Fandrup er der en interessant dynamik i markedet i øjeblikket, hvilket giver noget ekstra hastighed i forhold til kundernes appetit på at sikre sig den kabelkapacitet, de skal bruge til deres projekter.

FREMRYKKER PROCES

Som et eksempel nævner hun et af de store forsyningsselskaber, som NKT har kontakt til i Europa, som havde en forventning om at køre en udbudsproces til vinter med en tildeling af projekterne i starten af 2024.

- Men i lyset af hvordan de ser øvrige forsyningsselskaber og andre kunder agerer i det her, så har de faktisk fremskyndet deres proces. Vi taler altså om udbudsprocesser, som normalt kan vare op til halvandet år og med meget faste processer i form og måde, at tilbuddene hentes hjem i markedet.

- Her har man fremrykket hele den proces til mere at være et samarbejde med forskellige kabeludbydere hen over sommeren og efteråret i år for at kunne tilbyde projekterne på et tidligere tidspunkt, siger Line Fandrup.

I forhold til NKT's muligheder for at deltage i buddene, så spiller timingen og de forestående kapacitetsudvidelser ind.

- Det er klart, at jo kortere horisonter, jo mere fyldte er vores fabrikker. Jo længere horisonter, jo nemmere er det for kunderne at få adgang til kapacitet. Når vi i fredags siger, at vi vil udvide vores Karlskrona-fabrik yderligere, så kommer der et tidspunkt, hvor vi med tiden vil have mere kapacitet.

- Så afhængig af kundernes ønske og tidshorisont, så er NKT's mulighed i det her selvfølgelig at fortsætte vores vækst og tage vores markedsandel og sikre den grønne transition, siger Line Fandrup.

BYDER IND PÅ STORE RAMMEAFTALER

På den korte bane er der i markedet forventninger om en fortsat høj aktivitet i forhold til bud og kontrakttildelinger.

- Hvis du ser, hvad er er sket i 2023 indtil videre, så vil jeg sige hold godt øje. Der er høj aktivitet på udbudssiden, og så er der noget med timingen i forhold til, hvornår forskellige ting falder på plads. Vi er fortsat aktive og har også interesse i at byde ind på de store rammeaftaler og de horisonter, der også ligger omkring en ny fabrik, der kommer online omkring 27/28.

- Nu har vi ligesom forpligtet os til, at vi laver udvidelsen, og så gælder det om at sælge kapaciteten, så vi får fuld udnyttelsen af den så hurtigt som muligt, at efter den kommer online, siger Line Fandrup.

.\\˙ MarketWire

Flemming Thestrup Andersen

Tags:  Director❯  Shares❯ 

Seneste nyheder