Norden/CEO: Røde tal ikke tilfredsstillende - men venter bedring

Udgivet den 14-08-2019  |  kl. 10:00  |  

Selv om første halvdel af 2019 har budt på underskud for rederiet Norden, er topchef Jan Rindbo optimistisk for resten af året. Han venter nemlig, at tankmarkedet vil vise bedring, og at de røde tal i divisionen Dry Operator vil blive vendt rundt.

Det fortæller han til Ritzau Finans, efter at rederiet onsdag morgen er kommet med regnskab for andet kvartal af 2019.

Heri fastholdes forventningen om et justeret nettoresultat på 25-60 mio. dollar for 2019, til trods for at de to første kvartaler har givet et justeret nettotab på 11,7 mio. dollar.

- På tankmarkedet, som har haft et svagt markedet i andet kvartal, har vi set forward-raterne flytte på sig og bedres. Det gør de i forventning om, at de nye svovlregler vil medføre større efterspørgsel på tankskibe hen mod slutningen af året, fortæller topchefen.

FN's Internationale Maritime Organisation (IMO) har med virkning fra 2020 strammet reglerne markant for, hvor meget svovl skibsbrændstof må indeholde. Det giver rederierne to muligheder: at installere scrubbere - røgrensere - på deres skibe eller at anvende dyrere brændstof.

- Det er begyndt at vise sig i stærkere perioderater. Det har vi udnyttet ved at lægge skibe af på længere kontrakter til mellem 17.000 og 19.000 dollar per dag. Det var på lige knap 13.000 dollar i andet kvartal, så det er en markant forbedring ind i andet halvår, siger Jan Rindbo.

DRY OPERATOR TYNGER RESULTATERNE

Norden løftede i årets andet kvartal sin omsætning til 624,6 mio. dollar, hvilket er 8 mio. dollar mere end samme periode af 2018, mens også driftsresultatet før skat, renter, af- og nedskrivninger også blev løftet. Det lød for april, maj og juni på 35 mio. dollar, mens det i 2018 lød på 21 mio. dollar.

Det justerede nettoresultat, der er fraregnet tab og gevinster på salg af skibe, var dog et tab på 11,7 mio. dollar, hvilket var en forværring i forhold til samme kvartal sidste år, hvor der på bunden var et overskud på 3,5 mio. dollar.

Det skyldes først og fremmest et tab i forretningsenheden Dry Operator, fortæller Jan Rindbo. Divisionen gav et EBIT-tab på 4,9 mio. dollar.

- Vi gik ind i kvartalet med mere last end skibe, da vi havde en forventning om et svagt marked på grund af handelskrigen, svage makroøkonomiske udsigter og svineinfluenza i Kina, som påvirker import af korn til foder.

- Men markedet viste sig mere robust end ventet, og selv om vi fik justeret positionen relativt hurtigt, og vi faktisk endte med positivt dækningsbidrag, så var det ikke nok til at dække vores administrationsomkostninger, lyder det.

Udviklingen i kvartalet har fået Norden til at sænke sine forventninger til forretningsenheden, så der nu ventes et justeret resultat på mellem 0 og 10 mio. dollar mod en tidligere forventning om 15 til 25 mio. dollar.

For hele rederiet fastholdes forventningerne dog, da forventningerne til tankforretningen hæves til 30-45 mio. dollar fra før et resultat på 15-30 mio. dollar.

"ALDRIG TILFREDSSTILLENDE MED RØDE TAL"

Resultaterne for kvartalet er ifølge Jan Rindbo præget af, at det er lavsæson på tankmarkedet, og at tørlastmarkedet generelt har været svært. Han advarer dog om at lægge for meget i ét kvartal:

- Det er aldrig tilfredsstillende at levere røde tal, men man skal passe på med at lægge for meget i ét kvartal, da der er sæsonudsving. Jeg synes, det er et vigtigt budskab, at vi fastholder forventninger i et kvartal med røde tal, lyder det fra topchefen.

Regnskabet falder ikke i god jord hos investorerne. På den københavnske fondsbørsen sendes Norden-aktien tirsdag formiddag ned med 7,5 pct. til 86,60 kr. oven på regnskabet.

/ritzau/FINANS

Oliver Sønderbye Therp

Tags:  CEO❯  Shares❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
10,45%
 
23/08/19

 
9,21%
 
23/08/19

 
4,50%
 
23/08/19

 
1,69%
 
23/08/19

 
1,02%
 
23/08/19

Copytrading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder