Nordjyske-formand om Jyske Banks opkøbsplaner: Jeg er overrasket

Udgivet den 13-03-2018  |  kl. 12:46  |  
Arkiv: Foto

Det kommer som en stor overraskelse for Nordjyske Bank, at Jyske Bank vil forsøge at overtage banken i en milliardhandel.

Jyske Bank forsøgte gennem 2017 at skille sig af med sin ejerandel på 38,47 pct., men er nu vendt rundt på en tallerken og har lagt et bud på 170 kr. per aktie - svarende til en værdisætning af Nordjyske Bank på 3,12 mia. kr.

- Jeg er overrasket, og det kommer bag på mig. Det er et uinviteret købstilbud, som jeg først lige er blevet orienteret om.

- Men det er en situation, vi nu skal forholde os til, siger Mads Hvolby, som er bestyrelsesformand for Nordjyske Bank, der ikke vil forholde sig til prisen på nuværende tidspunkt.

Han havde hellere set, at Jyske Bank havde henvendt sig til bestyrelsen i første omgang.

- Det foretrækker man altid, siger Nordjyske Bank-formanden, der anbefaler aktionærerne at afvente bestyrelsens redegørelse for købstilbuddet.

TIL-SALG-SKILT VAR KENDT

Jyske Bank meddelte sidste år, at banken ville forsøge at skille sig af med aktieposten i Nordjyske Bank, men det er ikke lykkes.

- Vi har selvfølgelig godt vidst, at Jyske Bank har forsøgt at sælge sine aktier, og på den måde har vi godt vidst, at der skulle ske noget, men vi havde ikke ventet det her udfald, siger Mads Hvolby, der oplyser, at Nordjyske Bank ikke har hyret ekstern rådgivning for at forberede et eventuel købstilbud på banken.

Mads Hvolby understreger, at Nordjyske Bank i udgangspunktet har et mål om at være en bank med lokal base.

- Vi har mandat til at være en lokal og regional bank, og vi synes, at vi er lykkes rigtig godt med det efter fusionen med Nørresundby Bank, og at vi har leveret gode resultater.

- Købstilbuddet afviger fra det mandat. Det er en ny situation, som vi selvfølgelig er forpligtede til at forholde os til, siger Mads Hvolby.

SÆRLIG REGEL I NORDJYSKE

Nordjyske Bank har en regel om, at en aktionær maksimalt må eje 10 pct. af banken, medmindre bestyrelsen nikker ja, og det valgte den, da Nordjyske Bank for nogle år siden skulle fusionere med Nørresundby Bank og skulle bruge penge til handlen.

- Vi har været glade for at have Jyske Bank som aktionær, for det var en forudsætning for, at vi i sin tid kunne gå sammen med Nørresundby Bank, men det har hele tiden ligget i kortene, at Jyske Bank ikke skulle være langsigtet aktionær i Nordjyske Bank, siger Mads Hvolby.

- Vi ville have set det som en god løsning, hvis der havde været flere investorer, som kunne have delt Jyske Banks aktiepost på omkring 40 pct. og have respekt for vores regel om 10 pct. ejerskab, siger Mads Hvolby.

NYKREDIT KAN KOMME UD AF BUSKEN

Jyske Bank erkender åbent, at det ikke har været i stand til at sælge aktierne i Nordjyske Bank, og at det nu ser et køb som den bedste løsning.

- Jyske Bank anser Nordjyske Bank for en veldrevet bank med dygtige medarbejdere og med en stærk og attraktiv position i Nordjylland.

- En sammenlægning med Jyske Bank vil styrke denne position yderligere og for eksempel gøre det muligt at løfte langt større engagementer til gavn for erhvervsudviklingen i Nordjylland, skriver Jyske Bank i en meddelelse.

Flere analytikere vurderer, at Jyske Banks tilbud kan ses som et forsøg på at lokke andre købere ud af busken.

- Et oplagt bud i den henseende kunne være Nykredit, da Nordjyske Bank indgår i Totalkredit-samarbejdet. Kommer der et modbud, vil Jyske Bank med sit bud have sikret en rigtig stærk pris for sine aktier, siger aktieanalytiker Mikkel Emil Jensen fra Sydbank.

- Så jeg synes egentlig, at det er et frækt bud fra Jyske Bank, siger han.

Næste skridt i handlen er, at Jyske Bank inden for fire uger offentliggør et officielt købstilbud.

Nordjyske Bank-aktien stiger tirsdag 40,3 pct. til 167 kr., mens Jyske Bank-aktien stiger 1,8 pct. til 390,40 kr.

/ritzau/FINANS

Aske Muff

Tags:  CEO❯  Shares❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
0,00%
 
16:50:02

 
0,00%
 
18:08:01

 
0,02%
 
16:50:02

 
0,00%
 
18:08:01

Social Copy trading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder