Ny tur til Powell sikrer kontinuitet og ro om pengepolitikken

Udgivet den 23-11-2021  |  kl. 16:20  |  

Chefen for den amerikanske centralbank, Jerome Powell, er klar til fire år mere som chef for Federal Reserve, Fed, efter præsident Joe Biden mandag nominerede ham til posten og Lael Brainard til viceformand.

Det sikrer kontinuitet samt ro om den fremtidige pengepolitik på et presset tidspunkt, hvor inflationen er stigende, mener Henrik Franck, der er investeringsdirektør og partner i Formuepleje.

- De to har kørt et godt parløb under genopretningen af amerikansk økonomi oven på coronapandemien. Og Biden forklarer selv de to udnævnelser med, at USA har brug for stabilitet og uafhængighed, og den vurdering kan man kun være enig i, skriver investeringsdirektøren i en kommentar til mandagens nomineringer.

Henrik Franck kalder duoen Powell og Brainard for bannerførere for det skifte, der er sket i pengepolitikken:

- Federal Reserve har bevæget sig væk fra blot at stirre på øjeblikkelige inflationstal og i stedet tage de lange briller på (den såkaldte AIT, Average Inflation Targeting).

- Det er ikke længere så vigtigt, om inflationen er højere eller lavere end centralbankens målsætning, men at den over tid rammer målet. Det er blandt andet af den grund, at pengepolitikken først nu så småt er ved at blive strammet op trods kraftigt stigende inflation i 2021, siger han.

For det nye par og resten af centralbankens medlemmer bliver den helt store opgave at sikre, at inflationen i USA ikke løber løbsk efter et 2021 med inflationsrater, der er steget både meget og hurtigt.

Fed har allerede i starten af november meldt ud, at den vil indlede nedtrapningen af sine kvantitative lempelser, såkaldt "tapering". Og det ventes, at renten i løbet af 2022 sættes op.

- Hvis man strammer pengepolitikken for meget og for hurtigt, risikerer man, at det går ud over jobskabelsen og hermed væksten i amerikansk økonomi.

- Derfor skal Fed formå at gå på en knivskarp line og dosere pengepolitikken i de helt rette mængder - også for at undgå uro på de finansielle markeder, skriver Henrik Franck.

.\\˙ MarketWire

Charlotte Mackeprang

Tags:  macro❯  USA❯ 

Relaterede nyheder