Nykredit holder fast i europæiske bankaktier trods tyrkisk valutauro

Udgivet den 10-08-2018  |  kl. 16:03  |  

Det markante pres de seneste dage på den tyrkiske valuta påvirker ikke bare markedsstemningen på børserne, men også europæiske banker, konstaterer Nykredit, der dog fastholder sin anbefaling "overvægt" af europæiske banker.

Den tyrkiske lira styrtdykker fredag til 6,54 lira per dollar fra et niveau på 5,48 lira torsdag eftermiddag. Det er en svækkelse på 16 pct. på blot et døgn. Set over de seneste par uger er liraen svækket over 25 pct.

Årsagerne til styrtdykket er mange.

Blandt andet ligger Tyrkiet i strid med USA, fordi Tyrkiet ikke vil udlevere den amerikanske præst Andrew Brunson, der beskyldes for at være indblandet i kupforsøget mod præsident Erdogan i 2016. USA har tidligere indført sanktioner mod Tyrkiet som følge af sagen, og så sent som fredag har USA's præsident, Donald Trump, autoriseret ekstratold på tyrkisk aluminium og stål.

Presset på valutaen opstod dog allerede i juli, da den tyrkiske centralbank undlod at hæve renten trods høj inflation.

Desuden er presset blevet forstærket, efter at ECB ifølge Financial Times har sat fokus på de europæiske bankers eksponering mod Tyrkiet.

- Spanien, Frankrig og Italien er alle store kreditorer med krav mod tyrkiske virksomheder og stat på henholdsvis 82, 38 og 17 mia. dollar. Eksponeringerne er særligt koncentreret i storbankerne BBVA, UniCredit og BNP, der alle har datterbanker i Tyrkiet. Det fik ECB til at løfte øjenbrynene og advare om situationen, skriver chefstrateg i Nykredit Frederik Engholm i et notat.

Når det kommer til Unicredit, vurderer Nykredit ikke, at der er tale om en alvorlig udfordring for banken, mens spanske BBVA vurderes at være mest udsat.

Overordnet er Nykredit dog ikke nervøs for sin anbefaling om at overvægte europæiske banker.

- Vi fastholder strategien, da krisen i Tyrkiet ikke vurderes at ødelægge casen. Uroen i Tyrkiet lægger også en dæmper på stemningen i emerging markets generelt - vi fastholder en undervægt i emerging markets, skriver Frederik Engholm.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov

Tags:  macro❯  Shares❯  Forex❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
7,33%
 
21/03/19

 
4,71%
 
21/03/19

 
4,35%
 
21/03/19

 
2,59%
 
21/03/19

 
2,56%
 
21/03/19

Copytrading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder