Obligationer/middag: Uændret rente med fokus på foreløbige PMI-tal

Udgivet den 23-11-2020  |  kl. 11:28  |  

Mandag formiddag ligger renten på den tiårige danske statsobligation i minus 0,47 pct., hvilket er uændret i forhold til fredagens slutniveau.

I løbet af morgenen og formiddagen har der dog været marginale udsving, da renten startede med et fald på 1 basispoint til minus 0,48 pct., men et par timer efter steg til minus 0,46 pct.

På nøgletalsfronten dominerer foreløbige PMI-tal for både Tyskland, eurozonen og USA nøgletalskalenderen.

I Tyskland viste PMI-barometeret, at indkøbschefernes syn på aktiviteten udviklede sig bedre end ventet, idet det overordnede indeks fra Markit og BME faldt til 52,0, hvor der var ventet 50,5 blandt økonomerne, ifølge Bloomberg. I oktober var indekset på 55,0.

For servicesektoren faldt PMI'en til 46,2 fra indeks 49,5 måneden før, mens der var ventet et fald til 46,3 og PMI for fremstillingsindustrien faldt til 57,9 fra 58,2 i oktober, hvor der var ventet et fald til 56,0.

I Europa faldt det samlede PMI-indeks for eurozonen i november til 45,1 fra 50 måneden før, mens økonomerne havde ventet et dyk til 45,6 ifølge Bloomberg.

PMI for servicesektoren faldt til 41,3 fra 46,9. Her havde økonomerne ventet et fald til 42. For industrien landede PMI lidt bedre end ventet, idet det faldt til 53,6 fra 54,8 i oktober, mens der var ventet et fald til 53,2.

Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, kalder det brandærgerlige tal, der strømmer ud af Europa lige nu.

- Stigende smitte, flere dødsfald og ny økonomisk tilbagegang. Det havde vi gerne været foruden, men vi vidste, at det var en overhængende risiko, som desværre nu realiseres, skriver han i en kommentar.

Han understreger dog samtidig, at vi ikke er i nærheden af forårets økonomiske kollaps.

- Vi står ganske enkelt et helt andet sted i dag med mere målrettede restriktioner og større viden om sygdommen. Det ser vi også tydeligt afspejlet i dagens tal, hvor det især er humøret i servicevirksomhederne, som trækker gevaldigt ned, mens industrien faktisk viser en dybt imponerende form. Service og industri tog i foråret et tandemspring mod bunden, hvilket altså ikke er tilfældet nu. Det bidrager til vores fortsatte forsigtige optimisme til trods for det nye og forventet midlertidige tilbageslag.

Senere på dagen kommer foreløbige PMI-tal fra USA, som ventes at vise lidt mindre tilbagegang end i Europa.

Derudover vil opmærksomheden fortsat være rettet mod smitteudviklingen og meldinger om nye nedlukninger og vaccine.

Astrazeneca og Oxford University har mandag morgen annonceret, at deres bud på en covid-19-vaccine har en effekt i gennemsnitligt 70 pct. af tilfældene.

Samtidig kæmper amerikanerne fortsat med en manglende afklaring på en ny finanspolitisk hjælpepakke, hvor millioner af amerikanere står til at miste en særlig pandemiunderstøttelse fra årsskiftet.

/ritzau/FINANS

Nicoline Kjelland

Tags:  Bonds❯  Danmark❯  Intraday❯ 

Relaterede nyheder