Obligationer/tendens: Mindsket risikoappetit kan presse renter ned

Udgivet den 17-09-2020  |  kl. 07:12  |  

En øget risikoaversion blandt investorerne efter rentemøderne i USA onsdag og torsdag i Japan kan give en tendens til rentefald, når obligationsmarkedet herhjemme starter torsdagens handel.

De asiatiske aktiemarkeder falder over en bred kam torsdag, og futures for de store amerikanske indeks og det tyske DAX-indeks ligger med fald på omkring 1 pct. torsdag morgen.

De amerikanske aktier faldt onsdag aften tilbage i den sene handel efter rentemødet, hvor Federal Reserve helt som ventet holdt renten uændret i intervallet 0,0-0,25 pct.

Samtidige indikerede banken en nulrente indtil udgangen af 2023, mens banken vil fortsætte med at købe obligationer i "mindst" samme tempo som hidtil.

Sidstnævnte har givetvis skuffet dele af markedet.

- Nogle investorerne havde sat næsen op efter, at Fed ville accelerere obligationsopkøbene fra det nuværende tempo på 120 mia. dollar per måned for at demonstrere, at Fed agter at skabe en gennemsnitlig inflation på to pct., som er Feds nye inflationsmålsætning.

- Det sendte aktiemarkederne ned, og de oprindelige rentestigninger blev annulleret, skriver makroanalytiker Mathias Dollerup Sproegel fra Sydbank i et morgenbrev.

Renten på den toneangivende tiårige amerikanske statsobligation endte onsdag 1 basispoint højere i 0,69 pct., men torsdag morgen på markedet i Tokyo er renten på papiret imidlertid faldet tilbage til 0,67 pct.

Det er samme niveau, som da obligationsmarkedet i Danmark lukkede onsdag kl. 17.

På torsdagens rentemøde i Japan, hvor Yoshihide Suga onsdag formelt tog over som premierminister, fastholdt Bank of Japan sin ledende rente på minus 0,1 pct., og også bankens obligationsopkøbsprogram blev holdt uændret.

Det var ventet af 95 pct. af 44 adspurgte økonomer, skriver Bloomberg News.

Bank of Japan var en smule mere optimistisk i sit syn på sundhedstilstanden i økonomien end tilbage i juli, men advarede også om, at de samlede udsigter er usikre.

- Den japanske økonomi er begyndt en gradvis bedring, men den har været i en alvorlig situation som følge af påvirkningen af coronavirus hjemme og i udlandet, lyder det fra centralbanken.

Torsdag er der mere rentemøde på programmet, idet Bank of England holder pengepolitisk møde og kl. 13 melder en beslutning ud om renter og opkøbsprogram. Begge dele ventes holdt uændret.

Dagens nøgletal omfatter den ugentlige opgørelse af nytilmeldte ledige i USA i sidste uge. Derudover kommer der amerikanske tal for påbegyndt boligbyggeri og byggetilladelser i august.

Herhjemme endte renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation onsdag i minus 0,39 pct. efter et fald på 1 basispoint.

/ritzau/FINANS

Flemming Thestrup Andersen

Tags:  Bonds❯  Danmark❯  Preview❯  indblik❯ 

Relaterede nyheder