Onsdagens aktier: Bankerne belønnet efter Bernankes tale

Udgivet den 17-07-2013  |  kl. 17:01  |  

Den amerikanske centralbankchef, Ben Bernanke, sendte aktierne op i USA, Europa og Danmark onsdag, hvor specielt bankaktierne blev præmieret af udsigten til fortsat amerikanske nødhjælp til økonomien. I den modsatte ende var Lundbeck og Pandora ramt af gevinsthjemtagning.

Samlet steg det toneangivende C20 Cap-indeks med 0,9 pct. til indeks 583,81 efter at have ligget i minus omkring middag. Det blev der dog ændret på, da Ben Bernankes tale til kongressen blev offentliggjort kl. 14:30. Sidste gang, Ben Bernanke var på talerstolen, blev der skabt tvivl om, hvor længe stimulussen ville fortsætte. Denne gang var der blødere toner fra chefen.

- Dagen stod i Bernankes tegn. Talen løftede markederne, for talen blev opfattet som værende mere due-agtig i forhold til, hvad der var forventet. Han virker meget fleksibel i forhold til, hvad der skal ske. Han er villig til at reagere i begge retninger alt efter, hvilken vej økonomien går, siger aktierådgiver Martin Munk fra Jyske Bank til Ritzau Finans.

Det skabte pæn fremgang for bankerne i C20 Cap, da der, ud over udsigten til fortsat støtte til den amerikanske økonomi, landede pæne regnskaber fra både Nordea og flere amerikanske storbanker. Danske Bank tog teten i C20 med en stigning på 3,1 pct. til 104 kr. mens Nordea og Jyske Bank steg 1,1 og 0,9 pct. til 67,45 og 236,30 kr.

- Nordeas regnskab var bestemt godkendt og det samme var Bank of Americas. Så vi har set nogle rigtigt fine bankregnskaber indtil videre fra både Skandinavien og USA. Det, sammenkoblet med Bernanke, hjalp bankaktierne, siger Martin Munk.

Nordea stod selv for sin stigning, da den leverede tal for andet kvartal, der levede op til analytikernes forventninger. Ifølge Jyske Bank understregede det, at Nordea er en "stabil og solid bank".

De samlede driftsindtægter endte på 2490 mio. euro i andet kvartal - en stigning fra 2456 mio. euro i samme periode sidste år. Analytikerne ventede ifølge estimater indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans 2494 mio. euro på den post. Nedskrivninger på udlån beløb sig til 186 mio. euro i kvartalet mod 203 mio. euro i andet kvartal 2012 og analytikernes forventninger om 202 mio. euro.

På bundlinjen gav det et faldende nettoresultat til 771 mio. euro fra 821 mio. euro i andet kvartal i fjor og analytikernes forventning om et plus på 784 mio. euro.

TDC steg med 1,3 pct. til 48,03 kr. på den gode stemning sammenkoblet med, at Teliasonera meldte om en pæn udvikling på det danske marked. På trods af, at omsætningen faldt markant år til år steg driftsresultatet i Danmark og det blev hyldet af teleselskabets direktør Per-Arne Blomquist.

I den grimmere del af C20 Cap var både Pandora og Lundbeck ramt af gevinsthjemtagning.

Pandora faldt 1,9 pct. til 214,80 kr., efter at Jyske Bank sænkede sin anbefaling på aktien til "reducer". Det skete oven på den markante kursstigning, aktien har oplevet. Trods onsdagens fald er aktien fortsat steget 72,5 pct. år til dato.

- Aktien er steget markant på det seneste. Men der er ikke noget nyt. Guld- og sølvpriserne stabiliserer sig, så vi har svært ved at se, hvad der skal få aktien til at stige mere, siger Martin Munk.

Lundbeck faldt med 1,0 pct. til 111,80 kr. efter en ellers positiv nyheder om Alzheimers-midlet Lu AE58054, der har vist stabile resultatet i et fase tre studie hos samarbejdspartneren Otsuka Pharmaceuticals.

Lu AE58054 har vist statistisk signifikante, kognitive forbedringer hos patienter med moderat Alzheimers som supplementbehandling til Donezepil, der er udviklet af Eisai og Pfizer, fortæller Lundbeck blandt andet.

- Lundbeck har haft en god periode forud for dataene, der var fornuftige. Men aktien har mistet pusten lidt, og det hænger nok sammen med, at der bliver taget gevinst efter det løb aktien har taget fra kurs 100 til det nuværende niveau på den kort periode. Så bliver der kortsigtet taget lidt profit, siger Martin Munk.

Uden for C20 kom Neurosearch i ilden, efter at selskabet af Statsadvokaten for Økonomisk og International Kriminalitet er blevet anklaget for "grov kursmanipulation".

Det sker i forbindelse med episoden i 2010, hvor Neurosearch den 3. februar sendte en meddelelse ud om, at man havde opnået gode resultater i et fase tre forsøg med Alzheimer-medicinen Huntexil. Det sendte aktien markant op, men den 28. april meldte selskabet så, at "yderligere evaluering" af data viste, at forsøget langt fra var så godt som tidligere udmeldt.

I perioden mellem de to meddelelser solgte ledende medarbejdere i Neurosearch aktier for millioner. Neurosearch mener ikke selv, at det er skyldig i kursmanipulation.

/ritzau/FINANS

Bertil Barkholt Fruelund +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk


Seneste nyheder