OVERBLIK: Fra vinterflirt til ny transportgigant

Udgivet den 19-08-2019  |  kl. 07:33  |  
Arkiv: Foto

Danske DSV forventer mandag at gennemføre overtagelsestilbuddet af Panalpina. Herunder kan du få et overblik over forløbet og fakta omkring opkøbet:

- 16. januar: Efter rygter i markedet offentliggør Panalpina, at DSV har afgivet et bud på selskabet. Lidt senere samme dag bekræfter DSV selv tilbuddet.

Tilbuddet lyder på 1,58 aktier i DSV samt 55 schweizerfranc per aktie i Panalpina. På tidspunktet for tilbuddet svarer det til samlet 170 schweizerfranc per Panalpina-aktie, hvilket er en præmie på små 25 pct. og svarer til omtrent 26,5 mia. kr.

Flere analytikere vurderer, at Panalpina vil være et rigtig godt match for det danske selskab. DSV selv kalder Panalpina for et "perfekt match".

Aktierne i både DSV og Panalpina stiger på nyheden - og dermed stiger værdien af DSV's tilbud også.

- 18. januar: DSV-aktien er steget 8,5 pct. på to dage efter offentliggørelsen af tilbuddet på Panalpina. Det har løftet værdien af det danske selskabs tilbud, hvilket får Nordea til at konstatere, at det bliver svært for andre interesserede parter at byde højere. Den vurdering bakkes senere op af andre finanshuse - herunder amerikanske Jefferies.

- 23. januar: Branchemediet The Loadstar mener at vide, at Panalpina vil afvise buddet fra DSV i et forsøg på at sikre en højere pris. DSV selv kommenterer rygterne og påpeger, at selskabet ikke har haft kontakt med schweizerne, siden tilbuddet blev fremsat. Der kommer aldrig en reel offentlig afvisning.

- 24. januar: Den schweiziske erhvervsavis Handelszeitung skriver, at rivalen Kuehne + Nagel ikke anser værdisætningen og potentialet i Panalpina for værende et godt match for selskabet.

Den amerikanske aktionær Franklin Templeton Investment, der ejer omtrent 3 pct. af Panalpina, roser tilbuddet fra DSV, som ifølge amerikanerne giver god økonomisk mening for alle parter.

- 1. februar: Panalpina fortæller i en meddelelse, at selskabet vil være førende inden for fødevarelogistik, og at det godt selv kan benytte opkøb som en vej til det mål.

- 4. februar: Panalpinas største aktionær, Ernst Göhner-gruppen, oplyser, at selskabet ikke støtter tilbuddet fra DSV, men at Panalpina i stedet bør gå efter en selvstændig vækststrategi. Aktierne i både Panalpina og DSV falder.

Sydbank vurderer, at trækket er et udtryk for handelstaktik - snarere end et endegyldigt "nej". Banken mener, at DSV kan forsvare at løfte sit første tilbud.

DSV fortæller i en meddelelse, at selskabet fortsat nøje følger udviklingen efter afvisningen fra hovedaktionæren.

En nyoprettet hjemmeside - "The Voice of Panalpina", der angiveligt er oprettet af medarbejdere hos Panalpina - opfordrer ledelsen til at takke nej til tilbuddet.

- 7. februar: I årsregnskabet for 2018 fastslår DSV's topchef, Jens Bjørn Andersen, at selskabet fortsat er på opkøbsjagt. Der nævnes dog ikke noget specifikt om Panalpina i regnskabet.

Det danske selskabs finansdirektør, Jens Lund, siger samme dag til Ritzau Finans, at dialogen med Panalpina fortsat kører.

- 11. februar: Artisan Partners, der ejer omkring 12 pct. af aktierne i Panalpina, offentliggør et åbent brev til det schweiziske selskabs bestyrelse, hvori storaktionæren kalder forholdet mellem Panalpina og hovedaktionæren, Ernst Göhner-gruppen, for usædvanligt.

Artisan kræver, at tilbuddet fra DSV bliver taget seriøst, fordi det præsenterer en åbenlys mulighed for god værdiskabelse til aktionærerne i Panalpina. Dagen efter stiger aktierne i DSV og Panalpina igen.

- 13. februar: The Loadstar skriver endnu en gang, at Panalpina vil afvise tilbuddet fra DSV, hvilket får aktierne i begge selskaber til at falde. På trods af kursfaldet er værdien af tilbuddet fortsat højere, end da det blev fremsat - 180,62 schweizerfranc per aktie med aktuelle valutakurser. Det svarer til 28,1 mia. kr.

Panalpina-topchef Stefan Karlen siger i interviews med flere medier, at hans selskab er klar til at foretage opkøb. Han undgår at kommentere DSV's interesse.

- 14. februar: Panalpina rygtes at være på vej til at gå sammen med logistikselskabet Agility fra Kuwait.

- 15. februar: Panalpina bekræfter, at der er indledende diskussioner i gang med Agility, men at DSV-tilbuddet også fortsat overvejes. Ikke lang tid efter oplyser DSV, at det har hævet sit kontante tilbud på Panalpina, hvor der nu ikke længere indgår DSV-aktier som en del af tilbuddet. Det løfter umiddelbart efter aktiekurserne hos både Panalpina og DSV.

- 1. april: DSV oplyser, at selskabet er blev enig med Panalpina om et køb, der samlet løber op i 30,5 mia. kr. inklusive gæld.

Aktionærerne med mere end 69,9 pct. af aktierne i Panalpina har således udtryk støtte til et tilbud på 2,375 aktier i DSV per Panalpina-aktie hvilket på daværende tidspunkt svarer til en pris på 195,80 schweizerfranc per aktie.

Både Ernst Göhner-gruppen, der tidligere havde afvist et DSV-tilbud, Cevian og Artisan takker ja.

Det oplyses, at DSV efter gennemførelsen af sammenlægningen på en ekstraordinær generalforsamling vil stille forslag om at ændre selskabets navn til DSV Panalpina.

- 3. juli: DSV indleverer officielt en ansøgning om godkendelse af den foreslåede overtagelse af Panalpina til EU-Kommissionen. Deadline for svar er 7. august, men allerede 29. juli godkendes overtagelsen.

- 18. juli: Næsten 90 pct. - 88,27 pct. - af aktiekapitalen i Panalpina har takket ja til DSV's tilbud.

- 13. august: Aktionærer siddende på 98,44 pct. af kapitalen i Panalpina har nikket ja til tilbuddet fra DSV.

- 19. august: DSV offentliggør, at den samlede pris på DSV bliver 37 mia. kr. inklusive effekten af IFRS 16. Der ventes årlige omkostningssynergier på cirka 2200 mio. kr., lyder det i en meddelelse.

/ritzau/FINANS

Redaktion

Tags:  Shares❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
10,71%
 
13/09/19

 
9,77%
 
13/09/19

 
7,36%
 
13/09/19

 
4,49%
 
13/09/19

 
4,15%
 
13/09/19

Copytrading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder