Seks C25-selskaber fik ny direktør i 2018 - to afgange lå i kortene

Udgivet den 28-12-2018  |  kl. 13:55  |  
Coloplast_flag

Seks selskaber fra C25-indekset skiftede i 2018 ud på direktørposten, og særligt to af dem - Pandora og Danske Bank - springer i øjnene på aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank.

Her var det nemlig specielle situationer med et ydre pres, henholdsvis smykkekoncernens ringe udvikling og bankens involvering i hvidvask i Estland, der gjorde udfaldet, vurderer han.

- Det har ikke overrasket, at Pandora og Danske Bank har skiftet ud, for her har der været specielle historier i år. Hos Pandora er det blevet tydeligt, at analytikere og investorer har været bedre til at forudse, hvad der skal ske i selskabet end direktionen.

- Det plejer at være en forløber for, at direktøren skal sige farvel, lyder det fra Jacob Pedersen, der peger på den estiske hvidvasksag som trigger hos Danske Bank.

Fra september var Pandora-topchef Anders Colding Friis fortid efter en periode med en svag udvikling i selskabet.

Thomas Borgen, nu tidligere direktør i Danske Bank, fik lov at sidde i direktørsolen ind til midten af samme måned, hvorefter han trådte tilbage, da banken præsenterede en undersøgelse, der viste, at mistænkelige transaktioner for flere milliarder havde flydt gennem bankens estiske filial.

Hverken Pandora eller Danske Bank har endnu præsenteret en ny topchef, hvorfor der i begge sidder midlertidige personer på topposten, henholdsvis Anders Boyer og Jeremy Schwartz i smykkevirksomheden og Jesper Nielsen i banken.

FLERE SELSKABER MED FRIVILLIG DIREKTØRAFGANG

I de resterende fire selskaber - Chr. Hansen, Coloplast, GN og Lundbeck - falder årets ledelsesskift i en anden kategori, idet det har været chefernes egne ønsker at forlade selskaberne.

- Der er naturligvis nogle af de her direktør, som får nogle muligheder - blandt andet i Lundbeck, hvor Kåre Schultz fik en mulighed, han ikke kunne sige nej til.

- Det er det, der sker, og som man skal være klar til, for dygtige folk er der efterspørgsel efter, mener Jacob Pedersen.

Kåre Schultz forlod allerede topposten hos Lundbeck i slutningen af 2017 for at sætte sig i hjørnekontoret hos israelske Teva, men først i juli 2018 blev Deborah Dunsire udpeget til at overtage chefstolen.

Også GN Hearings forrige topdirektører - Anders Hedegaard - forlod sin post for et andet job, mens Cees de Jong forlod Chr. Hansen for at hellige sig mere tid til familien.

Hos høreapparatkoncernen overtager Jakob Gudbrand, mens Mauricio Graber i januar blevet udpeget som ny chef for ingredienskoncernen. Cees de Jong annoncerede sit farvel i 2017.

I Coloplast har Lars Rasmussen i 2018 sagt farvel til posten som topchef for i stedet at blive formand for bestyrelsen. I stedet er Kristian Villumsen, der tidligere var chef for Coloplasts kroniske forretning, blevet ny direktør.

INDTJENING INDIKERER INGEN C25-AFGANG I 2019

Når Jacob Pedersen kigger ned over selskaberne i C25, ser han ikke nogen, der indtjeningsmæssigt er så dårligt kørende, at investorerne står på spring for at smide direktøren på porten.

- Når det så er sagt, så kan 2019 godt blive et svært år for virksomhederne. Det er ikke et år, hvor det står mejslet i sten, at de gode tider fortsætter, vurderer han.

- I takt med at 2019 skrider frem, kan det godt ende med, at der er nogle virksomheder, som skal kigge forretningsplanen igennem igen.

- Det, at vi har en bred vifte af velkørende og godt drevne selskaber herhjemme, er med til at indikere, at der bliver kigget efter topfolkene - også fra udlandet - og det kan også i 2019 blive et tema, lyder det fra aktieanalysechefen.

/ritzau/FINANS

Oliver Sønderbye Therp

Tags:  Shares❯ 

Relaterede nyheder