Sommerhuse og charterrejser trækker inflationen ned

Udgivet den 10-10-2018  |  kl. 08:40  |  

Inflationen lød på 0,6 procent i september sammenlignet med september sidste år. Det skriver Danmarks Statistik. Det er lavere end inflationen i august.

I august steg forbrugerpriserne med 1,0 procent.

- Hovedgrupperne transport samt restauranter og hoteller trækker betragteligt mindre op i den årlige stigning i september end i august måned.

- I disse to hovedgrupper er det især prisfald på henholdsvis benzin og sommerhusleje, der bidrager til den lavere årsstigning i forhold til måneden før, skriver Danmarks Statistik.

Kigger man rent på udviklingen fra august til september faldt forbrugerpriserne med 0,3 procent.

- Det skete, på trods af at sommerudsalget på tøj sluttede endnu flere steder sådan, at tøjpriserne alene trak de danske forbrugerpriser op med 0,21 procentpoint.

- Faktisk steg priserne på tøj med 3,6 procent. Det kunne dog ikke modsvare et stor prisfald på lejen af et sommerhus, som trak hele 0,52 procentpoint ud af priserne i august, skriver Sydbanks makroøkonom Søren V. Kristensen.

Sydbanks makroøkonom finder det "bemærkelsesværdigt", at inflationen i Danmark fortsat meget lav. Uden for landets grænser er den betydeligt højere.

- På mange måder nyder vi dog godt af den meget beherskede inflation i Danmark.

- Det betyder nemlig, at vi selv med beherskede lønstigninger har haft en solid fremgang i reallønnen igennem flere år. Det sikrer brændstof til en af opsvingets vigtigste motorer - privatforbruget, skriver Søren V. Kristensen.

Ifølge cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg er der dog tegn i sol og måne på, at inflationen vil begynde at tage til.

- Sommerens tørke har gjort landbrugsprodukterne dyrere, det vil kunne ses i inflationen mange måneder frem. Det indenlandske opsving og fremgangen i privatforbruget er nu inde i så moden en fase, at der også er et underliggende pres på inflationen.

- De relativt generøse offentlige overenskomster og den tiltagende lønvækst i den private sektor trækker i samme retning, skriver Bo Sandberg i en kommentar.

/ritzau/

Ritzau

Tags:  macro❯  Danmark❯ 

Relaterede nyheder