Strateg/USA: Opkøbsprograms afviklingshastighed i fokus ved FED-møde

Udgivet den 15-09-2017  |  kl. 12:33  |  

Der vil være fokus på, hvor hurtigt den amerikanske centralbank, Federal Reserve, vil reducere sin beholdning af stats- og kreditobligationer, når centralbanken onsdag fremlægger en detaljeret plan for aftrapningen af opkøbsprogrammet.

Det vurderer Morten Kongshaug, investeringsstrateg i Industriens Pension.

- Hastigheden er meget betydningsfuld for, hvordan obligations- og aktiemarkedet vil reagere på den gradvise normalisering af pengepolitikken, påpeger Morten Kongshaug.

Ifølge ham indleder rentemødet slutkapitlet om "verdens største pengepolitiske eksperiment", hvor Federal Reserve efter finanskrisen til og med oktober 2014 opkøbte for 23 pct. af det amerikanske bruttonationalprodukt, bnp.

Meget peger ifølge Morten Kongshaug på, at USA gerne vil have programmet ned på 10 pct. inden for fem år, og den hastigheden kan være relativ høj i den nuværende markedssituation, hvor der ikke sker meget.

- Hvis du ved, at der ikke er en køber om fem år, fordi der kun er 10 pct.s køb fra centralbanken, så begynder markedet allerede nu at spekulere i, hvem der så skal købe resten, og det kan blive efterårets store spørgsmålstegn.

- Hvem erstatter centralbankerne som investorer i statsobligationer? Og vil processen, hvor finansmarkederne skal til at vendes til ikke længere at få støtte fra centralbankerne, ske så smertefrit som både obligations- og aktiemarkedet tilsyneladende forventer lige nu?, siger Morten Kongshaug til Ritzau Finans.

Der har længe været spekuleret i, hvornår den amerikanske centralbank vil ændre sin pengepolitik og hæve renten.

Ifølge estimater fra Bloomberg News er der 0 pct. chance for, at der annonceres en rentestigning på næste uges møde i Federal Reserve. På rentemødet i december er der 46,7 pct.s chance, mens chancen for en højere rente stiger til 61,2 pct. ved mødet i marts 2018.

/ritzau/FINANS

Oliver Sønderbye Therp

Tags:  macro❯  Research❯  USA❯ 

Relaterede nyheder