Sydbank: Magtfuld topchef kan skræmme bestyrelseskandidater

Udgivet den 19-09-2019  |  kl. 06:35  |  

I Sydbank vælges bestyrelsesmedlemmerne ikke direkte via generalforsamlingen, men gennem repræsentantskabet, og samtidig har banken ejer og stemmebegrænsninger.

Det giver den daglige ledelse med topchef Karen Frøsig i spidsen en forholdsmæssigt stor magt, og det kan skræmme kompetente kandidater til bestyrelsen væk.

Det skriver Finans, efter Sydbanks bestyrelsesformand Torben Nielsen sammen med næstformanden og to andre medlemmer tirsdag forlod bankens bestyrelse, og det vurderes, at Sydbank mangler bank- og revisionserfaring i bestyrelsen.

- I Sydbank kan ingen udefra røre den daglige ledelse, og det er usundt og principielt forkert. Det betyder, at bankens ledelse har frit løb mod afgrunden. Så er det alene myndigheder og politikere, der kan gribe ind, kommenterer forsker ved Aarhus Universitet, Johannes Raaballe, over for Finans.

Han peger på, at vedtægterne stort set forhindrer at hive bestyrelsesmedlemmer direkte ind, og at det derfor er svært at udfordre den daglige ledelse. Derfor ville Raaballe "personligt sige nej", hvis han skulle blive spurgt.

Han bakkes op af investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet.

- De afgående bestyrelsesmedlemmer bliver svære at erstatte. Hvorfor skulle dygtige potentielle afløsere dog bruge tid og energi på at bakse med en bank, hvis sandsynligheden for at få succes er lille på grund af magtstrukturen? Det gider de jo ikke, siger Per Hansen.

Bankekspert Lars Krull fra Aalborg Universitet mener dog, ifølge Finans, at Sydbank er tilstrækkeligt interessant en bank og derfor vil kunne tiltrække kompetente personer, men han er enig i, at strukturen med valg via repræsentantskabet gør det svært at rykke på magtbalancen i banken.

/ritzau/FINANS

Claus Mikkelsen

Tags:  Shares❯ 

Relaterede nyheder