Tårnhøj inflation og krig tæt på får europæiske selskaber til at fyre

Udgivet den 23-03-2023  |  kl. 15:05  |  

Den højeste inflation i årtier og krigen i Ukraine har fået selskaber i Europa til at se på omkostningsbesparelser. Og i flere tilfælde er det gået ud over antallet af ansatte.

Her er nogle af de selskaber, hvor der er blevet færre ansatte siden december:

* Bil-branchen:

- Dækproducenten Michelin meldte i december ud, at der var planer om at fyre op til 1600 ansatte i Frankrig.

- Bilkoncernen Stellantis, der rummer 14 bilmærker, herunder Peugeot, Citroën, Opel, Fiat, Alfa Romeo, Jeep og Chrysler, blev i februar enige med fagforeningerne om at skære omkring 2000 stillinger bort i Italien gennem frivillige fratrædelser.

- Den svenske lastbilproducent Volvo oplyste tidligere på måneden, at en restruktureringsplan ville betyde en reduktion på op til 1600 job i Europa.

* Industrisektoren:

- Kinesisk ejede British Steel meddelte den 22. februar, at op mod 260 arbejdspladser blev skåret væk i forbindelse med en lukning af aktiviteter i det nordlige England.

- Den finske elevatorproducent Kone oplyste i slutningen af januar, at antallet af ansatte skulle reduceres med 1000 - heraf 150 i Finland.

* Detailsektoren:

- Den hollandske supermarkedskæde Ahold Delhaize fortalte i december om omstruktureringer i online datterselskab Bol.com, hvilket betød 300 færre ansatte.

- Den svenske byggemarkedskæde Clas Ohlson oplyste før jul, at omkring 85 fuldtidsstillinger måtte lade livet for at kunne levere omkostningsbesparelser og reducere afskrivninger.

- Britiske Deliveroo, der lever måltider, fortalte i februar om en reduktion i arbejdsstyrken på 9 pct. svarende til 350 stillinger.

- Den svenske detailhandler ICA meddelte i december, at den ville nedlægge omkring 200 arbejdspladser på grund af blandt andet stigende omkostninger og inflation for at spare omkring 1 mia svenske kr. årligt.

- Den britiske supermarkedsgruppe Sainsbury's oplyste i februar, at en reorganisering og lukning af et par butikker kunne påvirke op til 1400 arbejdere.

- Den tyske online modeforhandler Zalando meddelte i februar, at hundredvis af job i hele virksomheden ville blive afskaffet.

* Tecglobalt som en del af sin plan for at reducere omkostningerne.

- Logitech, der laver tastaturer, webcams og andet computertilbehør, fyrede omkring 300 ansatte i en global reorganisering.

- Den hollandske producent af medicinsk udstyr Philips oplyste den 30. januar, at den ville nedlægge 6000 arbejdspladser for at imødegå faldende salg og efter en massiv tilbagekaldelse af dets åndedrætsmaskiner.

- Det tyske softwarefirma SAP oplyste den 26. januar, at den vil nedlægge 3000 job eller 2,5 pct. af sin globale arbejdsstyrke, for at reducere omkostningerne og fokusere på sin cloud-forretning.

- Telecom Italia vil nedlægge op til 2000 job i Italien gennem en frivillig førtidspensionsordning.

- Den britiske telegigant Vodafone sagde i marts, at den planlægger at nedlægge 1000 arbejdspladser i Italien - næsten en femtedel af dens samlede arbejdsstyrke i landet.

* Andre brancher:

- Den tyske kemikalieproducent BASF oplyste i februar, at den ville nedlægge 2600 arbejdspladser for at forbedre konkurrenceevnen, da den advarede om et yderligere fald i indtjeningen på grund af stigende omkostninger.

- Det spanske medicinalfirma Grifols meddelte den 15. februar, at det ville afskedige omkring 2300 ansatte, eller 8,5 pct. af selskabets globale arbejdsstyrke i forsøget på at nå årlige besparelser på omkring 400 mio. euro.

- Den britiske husbygger Vistry oplyste i marts, at flere hundrede ansatte risikerede at miste deres job, da virksomheden neddrosler omkostningerne midt i et krak på det britiske boligmarked.

Kilde: Reuters.

.\\˙ MarketWire

Charlotte Mackeprang

Tags:  Shares❯  Udenlandsk selskab❯