Tirsdagens aktier: Slingrende Novo og C25 lukkede i minus

Udgivet den 10-12-2019  |  kl. 17:05  |  
SAS

Novo Nordisk slingrede sig kursmæssigt gennem dagen efter nyheder om, at den franske konkurrent Sanofi ikke ser udviklingen af diabetes som en del af sin nye strategi.

Den indekstunge medicinalaktie lukkede dagen med et minus på 0,3 pct. til 383,40 kr. efter udsving mellem 381,85 kr. og 388,65 kr. Og på tilsvarende vis sås udsving for det samlede C25-indeks mellem 1236,50 og 1224,91, inden det lukkede 0,1 pct. lavere i 1232,95.

Med til at skabe udsving i markedet var opløftende nyt om eftermiddagen fra handelsforhandlinger mellem USA og Kina, om at de tariffer, der var varslet til at træde i kraft i weekenden, kan blive udskudt. Men i et marked, der tørster efter konkrete positive nyheder fra forhandlingerne, var det ikke nok til vende den mismodige stemning helt rundt.

- Der har været en lidt småsur stemning op ad dagen, men så rettede vi os lidt på meldingerne om, at tarifferne bliver trukket tilbage. Men det kommer ikke totalt overraskende for os. Vi synes, at det giver god mening i forhold til, at USA og Kina lader til at være tæt på hinanden i en første delaftale, og det ville være mærkeligt at implementere tariffer lige forud for det. Og det er også kun forlydender, konstaterer senioraktierådgiver Jyske Bank Martin Munk.

EN KONKURRENT MINDRE TIL NOVO

Novo Nordisks fransk konkurrent inden for diabetesbehandling Sanofi, som står bag verdens mest sælgende insulin, Lantus, vil i fremtiden fokusere på blandt andet kræftbehandling og blødersygdomme, mens diabetes ikke længere er en del af medicinalgigantens fokusområde. Diabetesmidlet Efpeglenatid, der var en potentiel konkurrent til Novo Nordisks Ozempic, da midlet ligeledes er til dosering én gang ugentligt, var ellers på vej ind i afgørende fase 3-studier, men de droppes nu af det franske selskab.

- Jeg ser det som positivt for Novo på lang sigt, men der kan selvfølgelig være noget usikkerhed på kort sigt i forhold til, om Sanofi har interesse i at få så meget som muligt ud af Lantus og vil stille endnu skarpere priser og lægge pres på markedet. Men en stor konkurrent mindre på den lange bane, det må alt andet lige være positivt, mener Martin Munk.

Han ser den vægelsindede kursudvikling for Novo-aktien som udtryk for, at der både negative og positive vinkler for Novo i Sanofis valg.

I toppen af C25 sluttede Ørsted og Pandora med plusser på henholdsvis 2,1 pct. til 643,60 kr. og 1,8 pct. til 270 kr. Det skete uden selskabsspecifikke nyheder, ligesom det var tilfældet for faldet på 2,0 pct. til 110,70 kr. for Ambu i bunden af indekset.

MÆRSK STEG OP FRA BUNDEN

De to Mærsk-aktier lå en overgang tungt i bunden af C25, men hen over eftermiddagen rettede aktierne sig, og B-aktien lukkede uændret i 10.100 kr.

- Det skete samtidigt med de ny meldinger fra handelsforhandlingerne, de er jo styret meget af det, bemærker Martin Munk.

Genmab kunne natten til tirsdag præsenteret tidlige kliniske data med duobody-lægemiddelkandidaten CD3xCD20, som er i fase 1/2. Og umiddelbart lover de første data godt for midlets effekt, selv om der endnu er begrænsede informationer tilgængelige i forhold til eksempelvis alternative doseringer. Det vurderer finanshuset Jefferies.

Morningstar har desuden løftet sin anbefaling af Genmab-aktien til "hold" fra "sælg". Kursmålet på 1480 kr. fastholdes, og aktien lukkede 0,3 pct. lavere i 1577,50 kr.

Uden for C25 fik Zealand Pharma-partneren Beta Bionics tildelt såkaldt Breakthrough Device Designation til udviklingen af det kunstige bugspytkirtelsystem iLet, som selskabet blandt andet udvikler med henblik på brug sammen med Zealands Dasiglucagon til behandling af type 1-diabetes.

Det skal give mulighed for bedre dialog med sundhedsmyndighederne og kortere behandlingstid i forbindelse med en registreringsansøgning.

Zealand Pharma steg 6,1 pct. til 221,60 kr.

SAS PÅ FORTSAT NEDTUR

SAS-aktiens trængsler fortsatte tirsdag, efter at storbanken HSBC reducerede sit kursmål for aktien med 19,5 pct. til 13,80 kr.

Aktien har haft det hårdt, siden årsregnskabet for 2018/19 i sidste uge bragte varsel om en svær start på det nye regnskabsår. Torsdag - på regnskabsdagen - faldt aktien med 15,3 pct., og fredag fortsatte nedturen med et dyk på 4,1 pct. Mandag faldt SAS igen - med 4 pct. til 11,13 kr. Tirsdag faldt aktien 2,3 pct. til 10,88 kr.

/ritzau/FINANS

Henning Lars Nielsen

Tags:  Danmark❯  Market Close❯  Shares❯ 

Relaterede nyheder