Tivoli/CFO: Hårfin balancegang mellem omkostningerne og oplevelsen

Udgivet den 30-10-2020  |  kl. 15:15  |  

Det er en svær tid at navigere i for den historiske forlystelsespark Tivoli, der siden foråret har været hårdt ramt af coronakrisen, og fortsat er det i tredje kvartal.

Når så meget af ens forretning afhænger af gæsternes oplevelse, er det en konstant balancegang at styre omkostninger, uden det går ud over oplevelsen.

Sådan lyder det fra Andreas Morthorst, der er finansdirektør i Tivoli.

- Det er en hårfin balance, for på den ene side skal vi have vores indtægter og omkostninger til at hænge sammen, velvidende at der er meget færre gæster end der plejer at være, siger Andreas Morthorst til Ritzau Finans.

- Samtidig skal vi også holde fast i den gode gæsteoplevelse, hvilket gør, at vi på et tidspunkt ikke kan skrue længere ned, for så bliver det ikke en god Tivoli-oplevelse, fortsætter han.

At coronakrien har ramt økonomien hårdt lader sig bestemt aflæse af Tivolis regnskab for tredje kvartal.

Her faldt omsætningen til 187,9 mio. kr. mod 342,1 mio. kr. i den tilsvarende periode af 2019, mens bundlinjen viste et underskud på 0,9 mio. kr. mod et overskud i perioden sidste år på 165,5 mio. kr.

VELKENDTE VÆRKTØJER

Dermed fortsætter nedturen for andet kvartal i streg, efter at foregående kvartal også bød på grel læsning og afskedigelse af 223 medarbejdere.

Men der er alligevel forskel på dette kvartal og det foregående.

For coronavirusset er nu blevet en mere kendt størrelse, og Tivoli har fået nogle mere velprøvede strategier.

- Vi har lært, hvordan vi gør, så når der sker ændringer, har vi nogle kendte værktøjer. Så vi har fået lidt mere rutine, og det er med til at hjælpe os, lyder det fra finansdirektøren.

Han nævner blandt andet, at det er lykkedes Tivoli at sprede sin gæster mere ud, ved at tage områder i parken i brug, hvor der normalt ikke kommer så mange forbi.

Han udelukker ikke, at der fortsat kan skrues på håndtagene for at tilpasse omkostningerne, der har været opadgående i kvartalet, men i forhold til antallet af medarbejdere, så er Tivoli, hvor man skal være, lyder det.

- Lige nu er forholdet mellem hvor mange vi har på arbejde, og hvor mange gæster der er, helt anderledes. Vi har færre gæster, mens vi på nogen områder faktisk har flere på arbejde end vi plejer for at sikre vores gæster en god oplevelse. Det synes vi også er nødvendigt, siger Andreas Morthorst.

LØFTER FORVENTNINGERNE EN SPIDS

At der er kommet bedre styr på coronakrisens indvirkning på økonomien afføder også en oppræcisering af forventningerne til året.

Forlystelsesparken venter nu et underskud før skat på 150-180 mio. kr. mod tidligere 150-200 mio. kr.

Det skyldes dog ikke kun den forbedrede værktøjskasse. Også regeringens hjælpepakker har haft en finger med i spillet i opjusteringen, fortæller Andreas Morthorst.

- Vi tilpasser forventningerne, fordi der er kommet nogle kompensationspakker, der hjælper vores erhverv. Men samtidig fordi vi har fået flere erfaringer, der gør, at corona også er en mere kendt størrelse, siger han.

Mens der nu er mere klarhed over 2020, er det fortsat utroligt svært at spå om det kommende år. Meget afhænger fortsat af udviklingen i coronavirusset, og især hvordan rejserestriktionerne kommer til at påvirke turismen.

Turister står for godt en tredjedel af de godt 4,5 mio gæster, Tivoli får på et normalt år. Samtidig lægger de nye, strengere restriktioner store bånd på, hvilke typer af arrangementer Tivoli kan afholde, fortæller finansdirektøren.

Derfor skal Tivoli have gang i værktøjskassen igen og finde på nye tiltag.

- Det er nogle faktorer, der alt andet end lige ikke tæller Tivolis vej, så i stedet for vente på, at de kommer i orden igen, så vil vi sige, at det vi kan gøre er at satse stærkere på Danmark og de lokale gæster, og se på hvad vi kan gøre med de restriktioner, der allerede gang er, siger Andreas Morthorst.

Hvad det dog helt præcist er, Tivoli har i støbeskeen, vil han ikke løfte sløret for endnu.

/ritzau/FINANS

Christian Iversen Kielberg

Tags:  Director❯  Shares❯ 

Relaterede nyheder