Torsdagens aktier: Kun Novo klarede frisag i surt marked

Udgivet den 29-09-2022  |  kl. 17:06  |  
Novozymes - Research

Novo blev torsdag den eneste aktie i C25-indekset, som med det yderste af neglene holdt sig i plus, mens de øvrige 24 eliteaktier gav efter for stemningen, som blev mere og mere sur hen over dagen under indtryk af en bred front af ulyksaligheder, som aktuelt truer finansmarkederne.

Samlet set lukkede C25 i 1419,34 eller 2,9 pct. lavere end lukkeniveauet onsdag og dermed i det laveste niveau siden juli 2020.

- Der er mange, der tager risiko af porteføljerne, og vi ser, at de går ud af de cykliske aktier og over i de lidt mere defensive. Vi ser fald i selskaber med en cyklisk karakter og en helt tydelig sektorrotation, mener chefaktiehandler i Danske Bank, Mads Zink.

Han antager, at der er investorer, der i den senere tid har hold sig lidt på sidelinjen i forventning om, at det hele "flader lidt ud".

- Men nu tror jeg, at de siger, at det her kan godt fortsætte, og derfor søger de at sikre deres porteføljer ved at gå over i noget defensivt, mener chefaktiehandleren.

ALT DET DU IKKE HAR BRUG FOR

Torsdag formiddag bød på data, der viste overraskende høj inflation i Tyskland, og de gav umiddelbart anledning til en endnu mere trykket markedsstemning. Men i det store billede er mange flere forhold i spil, mener Mads Zink

- Der er spændingen mellem Rusland og Vesten, som er tiltagende, der er recessionsfrygt og stigende inflation og stigende energipriser - jeg tror ikke, at du kan sætte fingeren på en enkelt ting. Jeg tror, det er en kombination, det er en cocktail af alt det, du ikke har brug for, siger Mads Zink om baggrunden for den negative udvikling.

Han påpeger dertil, at de stigende renter nu har givet investorerne en mulighed for placering i obligationer som alternativ til aktier.

NOVO INDGÅR AFTALE

Mens makrovilkår spillede de dominerende roller i aktiemarkedet torsdag, var der ifølge Mads Zink mindre opmærksomhed på dagens selskabsspecifikke nyheder.

De drejede sig blandt andet om, at Novo Nordisk har indgået en aftale med det amerikanske biotekselskab Ventus Therapeutics for for at få adgang til en række lægemiddelkandidater. Der er op til 5,4 mia. kr. på højkant i aftalen fordelt over de næste mange år.

Novo sluttede torsdag i toppen af C25 med et spinkelt plus på 0,1 pct. til 764,70 kr. som repræsentant for netop de defensive selskaber, der drager fordel af den aktuelle sektorrotation. Dertil havde Novo fordel af, at det tysk-franske finanshus Oddo løftede sin anbefaling af aktien til "outperform" fra "neutral", og hævede kursmålet til 910 kr. fra 780 kr.

Men i toppen var også defensive Coloplast om end med et minus på 0,5 pct. til 756 kr.

Genmab faldt 2,5 pct. til 2428 kr., selv om Handelsbanken i et notat ser positivt på aktien, som med en tilbagegang på cirka 5 pct. siden nytår har klaret sig bedre end C25-indekset drevet frem af stærke kvartalsregnskaber og solide salgstal for kræftmidlet Darzalex. Handelsbanken holder fast i den kortsigtede anbefaling "hold", mens anbefalingen og kursmålet på tre års sigt er "outperform" og 3750 kr.

Men Bloomberg New kunne rapportere, at en større aktiepost i Genmab til en værdi af over en halv mia. kr. er på vej til at skifte hænder i USA til en tilbudskurs som er cirka 4 pct. lavere end onsdagens slutkurs i USA.

NOVOZYMES I DOBBELTDIP

Enzymvirksomheden Novozymes' kursmål blev sænket til 340 kr. fra 390 kr. hos Goldman Sachs og til 380 kr. fra 440 kr. hos Citigroup. Aktien dykkede 1,6 pct. til 374,70 kr.

Goldman Sachs sænkede også kursmålet for Chr. Hansen til 500 kr. fra 570 kr., og aktien faldt 2,5 pct. til 370,10 kr.

VESTAS VENTER FORTSAT PÅ ORDRE

Blandt de selskabsspecifikke nyheder bød torsdag formiddag på en ordre til Vestas på 185 megawatt (MW) til et unavngivet vindmølleprojekt i USA. Dermed har Vestas annonceret ordrer i tredje kvartal på blot 502 MW indtil nu mod 3167 MW annonceret i hele samme kvartal sidste år.

Vindmølleaktien mistede 5,6 pct. til 138,88 kr.

I bunden af indekset tog GN endnu et dyk på 7,7 pct. til 134,40 kr. Aktien er ramt af den udbredte misstemning over for cykliske aktier og måske specifikt af købet af Steelseries, efter at spilmarkedet er gået i stå.

I overensstemmelse med sektorrotationen væk fra cykliske aktier var der torsdag også nedtur for Mærsk-aktierne med fald på 5,8 pct. til 12.950 kr. for A-aktien.

.\\˙ MarketWire

Henning Lars Nielsen

Tags:  Danmark❯  Market Close❯  Shares❯