Torsdagens aktier: Novo i rekord trak C25 i plus trods bankmodvind

Udgivet den 23-03-2023  |  kl. 17:06  |  
GN Store Nord - Bygning + flag

Et større fald i det danske C25-indeks blev torsdag afløst af en marginal stigning, efter at flere af eliteaktierne lod sig rive med af stigninger i USA.

Den gode stemning nåede imidlertid ikke til bankerne, der svækkedes af gårsdagens udtalelser fra USA's centralbank og finansminister. Det blev fulgt op med en sænket anbefaling af den europæiske banksektor fra Citigroup.

Samlet endte C25-indekset 0,1 pct. højere i 1750,63 efter et minus på 0,8 pct. tidligere på dagen.

I bunden endte bankerne med fald på 2,4-2,9 pct., mens et solidt plus på 1,5 pct. til Novo Nordisk sikrede rekord til aktien i medicinalselskabet på 1034,80 kr. og hindrede et fald i eliteindekset.

Novo holdt torsdag generalforsamling, og fredag fragår retten til udbytte i selskabet på 8,15 kr. per aktie.

Med i toppen endte FLSmidth, Coloplast og Rockwool med stigninger på 1,2-1,4 pct. uden noget selskabsspecifikt.

BANKSEKTOR I EUROPA SÆNKES HOS CITI

Bankerne var torsdag ramt af kommentarer fra den amerikanske finansminister, Janet Yellen, dueagtige udtalelser fra Jerome Powell, chef for Federal Reserve, og ikke mindst en sænkning af anbefalingen af de europæiske banker til "neutral" hos Citi.

Janet Yellen afviste onsdag over for Senatet, at en bredere indskydergarantiordning skulle være på tale.

- Der er ikke blevet diskuteret en bred indskydergarantiordning i USA, hvor alle indskud er dækket, og hun ser ikke grund til at ændre på FDIC's nuværende grænse på 250.000 dollar som værende det niveau, der er dækket af indskydergarantiordningen i USA, forklarer Otto Friedrichsen, der er aktiestrateg i Formuepleje, til MarketWire.

Federal Reserve hævede onsdag sin rente med 25 basispoint til 4,75-5,00 pct., men kommunikerede samtidig, at der højst sandsynligt kun er ét renteløft mere i vente i den nuværende stramningscyklus.

Selv om det også lød, at der ikke ventes rentenedsættelser i 2023, satte de amerikanske markedsrenter sig, hvilket alt andet lige er skidt for bankernes indtjening på rentemarginalen.

Jyske Bank og Danske Bank faldt 2,4 og 2,8 pct. til henholdsvis 484,40 kr. og 139,70 kr., mens Nordea endte nederst i C25 med et dyk på 2,9 pct. til 77,42 kr.

AQUAPORIN VENTER STOR TOPLINJEVÆKST

Uden for eliteindekset var der medvind til Aquaporin, efter at selskabet har udtrykt forventninger om en omsætningsvækst til 50-70 mio. kr. i år fra 30,6 mio. kr. sidste år.

Sidste års salg var i øvrigt en fremgang fra 8,9 mio. kr. i 2021.

Det går dog fortsat skidt med indtjeningen, og sidste år endte nettoresultatet som et underskud på 112,1 mio. kr.

Aquaporin gik frem med 5,8 pct. til 88 kr.

NNIT fremlagde torsdag også årsregnskab for 2022, der viste endnu et stort underskud, og it-selskabet har desuden igen måttet udskyde afslutningen af frasalget af Agilitas Private Equity på grund af en forlænget deadline hos myndighederne, oplyser selskabet.

I 2023 venter NNIT en omsætningsvækst på omkring 10 pct. og en overskudsgrad før særlige poster på omkring 5 pct.

Aktien bakkede 0,7 pct. til 68,80 kr.

AaB steg 6,8 pct. til 41 kr. på udsigten til en aktieemission til godt 15 pct. i overpris, der skal spæde godt 45 mio. kr. til den slunkne kasse og kan medføre en ny tysk storaktionær.

Torsdag fragik desuden retten til udbytte i DFDS, Spar Nord, Møns Bank, Kreditbanken og Fynske Bank.

.\\˙ MarketWire

Morten Frederik Heltoft

Tags:  Danmark❯  Market Close❯  Shares❯