Torsdagens aktier: Stramme toner fra USA tog pynten af Novo og Co.

Udgivet den 21-09-2023  |  kl. 17:06  |  
Arkiv: Foto

En markant optur op til rentemødet i den amerikanske centralbank onsdag blev afløst af udtalte fald i danske eliteaktier torsdag, hvor blandt andet GN og Bavarian Nordic hang i bremsen.

Desuden fik Novo Nordisk klø, efter at rygterne tidligere på ugen om, at medicinalselskabet har fået reprimander fra de amerikanske sundhedsmyndigheder på grund af kritisable forhold på selskabets fabrik i Clayton i USA, blev bekræftet.

C25-indekset tabte 1,5 pct. til 1721,44. Dermed blev størstedelen af onsdagens gevaldige optur til C25 på 1,7 pct. tabt på gulvet.

Markedet fulgte i hælene på Wall Street, der også har vendt næsen nedad, siden den amerikanske centralbank onsdag varslede generelt højere renter i de kommende år.

- Vi steg nok for meget onsdag. Markedet var præget af en sær form for optimisme i går, som jeg har svært ved at se, hvor kom fra. I løbet af onsdagen sneg der sig en forventning ind om, at den amerikanske centralbank ville være blødere i tonen, end den rent faktisk var, siger Lars Hytting, chef for aktiehandel i Artha Kapitalforvaltning, til MarketWire.

Han anser derfor vendingen for naturlig.

- Men på den positive side bør vi være tæt på rentetoppen meget snart, hvis vi ikke allerede er der. Jeg hælder til, at vi er der, siger Lars Hytting.

NY DUKKERT TIL NOVO

I bunden faldt GN Store Nord med 3,6 pct. til 127,90 kr.

- GN er et af de mere gældsplagede selskaber, og det gør nok lidt ondt, at renten tikker opad. De har godt nok hentet noget kapital i aktiemarkedet, men gælden er stadig høj, siger Martin Munk, aktierådgiver i Jyske Bank.

Også Novo Nordisk fik en ny dukkert og tabte 3,1 pct. til 642,30 kr.

Bloomberg News har via aktindsigt fået adgang til en rapport fra de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, om kvalitetsproblemer på Novos fabrik i Clayton i USA. Det var netop den rapport, der var rygter om i starten af ugen.

I rapporten konstaterede FDA, at Novo ikke formåede at undersøge bakteriel forurening ordentligt tidligere på året på en amerikansk fabrik, der fremstiller den orale udgave af Semaglutid, Rybelsus.

Bakterier dukkede op i partier af Semaglutid, den aktive ingrediens i diabetespillen Rybelsus, ved mindst tre lejligheder mellem februar og juni, da inspektører besøgte fabrikken i Clayton, North Carolina, skriver Bloomberg News.

FDA skriver dog også i en mail til Bloomberg, at myndigheden ikke ligger inde med informationer, der rejser tvivl om kvaliteten af lægemidlerne, efter at Novo har foretaget tilrettelser med henblik på at løse problemerne.

BAVARIAN MED BUNDEN

Med i bunden torsdag var også Bavarian, der tabte 2,9 pct. til 155,70 kr. efter stigninger på 4,3 pct. onsdag og 6,6 pct. tirsdag, hvor aktien angiveligt nød godt af meldinger fra Kina om nultolerence over for mpox, eller abekopper.

Også Ambu havde skidt børsdag og faldt 3,5 pct. til 76,30 kr.

Nedturen fulgte dog en topplacering i eliteindekset onsdag, hvor medicoselskabet fik grønt lys hos FDA til lanceringen af selskabets engangskoloskop Ascope Colon og til endoskopisystemet Ambu Abox 2.

I toppen af C25 steg A.P. Møller-Mærsks B-aktie 0,5 pct. til 12.865 kr. Den amerikanske pakkekæmpe Fedex opjusterede onsdag aften forventningerne og lå ved dansk børslukketid til en gevinst på over 4 pct.

- Fedex-regnskabet var pænt, men jeg synes, at det var meget relateret til de indre linjer i Fedex. De har fået styr på omkostningerne, og synes at det er svært at bruge som pejlemærke for Mærsk og DSV, siger Martin Munk.

CHEMOMETEC FÅR INDLEDT DÆKNING AF NORDEA

Blandt sidepapirerne faldt Chemometec 6,3 pct. til 345 kr. Selskabet, der laver celletællere, har netop fået indledt dækning af Nordea med anbefalingen "hold".

Nordea har ikke kursmål for aktier med anbefalingen "hold".

En stor aktiehandel så også dagens lys torsdag, da bestyrelsesformand, Ib Kunøe, købte storaktionær Protector Forsikring ud af Columbus for sammenlagt næsten 70 mio. kr.

Aktierne blev købt af Kunøe-familiens selskab Consolidated Holdings til 6,90 kr. per styk., hvilket var en del over børskursen. Til sammenligning lukkede aktien torsdag eftermiddag i 6,50 kr. efter en stigning på 3,5 pct.

.\\˙ MarketWire

Jakob Dalskov

Tags:  Danmark❯  Market Close❯  Shares❯ 

Seneste nyheder

17:49 Europa/lukning: Mineaktier i hopla efter kinesisk nyt sikrede tredje ugeplus i træk
17:04 Fredagens aktier: Sløj medicodag kunne ikke forhindre stigning og femte plusuge på stribe
17:00 Fredagens obligationer: Renterne fortsatte nedturen fra november
16:30 Novo/Sydbank: Pfizers pilleflop mod vægttab positivt for Novo og Eli Lilly
16:21 Novo/Sydbank: Pfizers pilleflop mod vægtab positivt for Novo og Eli Lilly
16:01 Aktiviteten i den amerikanske økonomi ender skuffende i november
15:40 USA/åbning: Pfizer dykker i rød åbning efter droppet studie - markedet venter på Powell
15:33 Minister Mia Wagner er sygemeldt efter ildebefindende
15:25 Pfizer-aktie dykker efter fedmepille droppes i nuværende form - Novo kravler op
15:15 Pfizer-aktie dykker efter droppet fedmepille - Novo kravler op
14:20 Chefanalytiker ser ekstra rentenedsættelse fra ECB i 2024 efter markant inflationsfald
13:38 USA/tendens: Små udsving frem mod Powell-tale efter stærk november
13:20 Valuta: Svensk krone løftes af stor forbedring i PMI for industrien
13:14 Ørsted indgår samarbejde med EU-partnere om e-methanol-projekt
13:08 Fedmebehandlingsbølge giver overvægtsanbefaling til Novo fra amerikansk finanshus
12:25 Amerikansk finanshus indleder dækning af Novo med købsanbefaling
12:14 Europa/aktier: Råvareaktier trækker moderat fremgang efter opløftende tegn fra Kina
11:53 Vestas har fået 15 MW-mølle certificeret: "En afgørende milepæl"
11:42 Obligationer/middag: Renterne falder og fortsætter tendensen fra stærk november
11:38 Mineaktier stiger i Europa efter løftede anbefalinger og nøgletal fra Kina