Torsdagens obligationer: Rentehop efter en uges nedtur

Udgivet den 16-10-2014  |  kl. 17:00  |  

Rentemarkedet endte torsdag med at drage et lettelsens suk efter ikke rigtig at kunne have fundet sine ben i dagens handel. Rækken af rentebundrekorder fortsatte ikke, selv om renten siden fredag var faldet massivt.

Under overfladen lurede fortsat nervøsitet over væksten både globalt og regionalt efter skidt nyt fra den amerikanske økonomi tilsat ebola frygt og lidt "Åh nej - Grækenland nu igen" og en ikke helt vellykket spansk obligationsauktion.

Men ugens rentefald var nok for voldsomt og for hurtigt.

Renten på den danske tiårige statsobligation med udløb i 2025 tog nogle herresving torsdag, men endte højere i underkanten af 1,09 pct. - 7 basispoint mere end slutniveauet onsdag. Renten var nede i 0,97 før den kravlede opad. Sidste fredag var renten 1,14 pct.

Udsvingene på rente- og aktiemarkederne kunne umiddelbart pege på, at investorerne var tæt på at trykke på "panikknappen", men som eftermiddagen skred frem, kom fingrene længere og længere væk fra den knap og endte næsten i bukselommen.

Periferimarkederne fik dog en tur i vridemaskinen, og renterne kørte markant op, men mod slutningen af torsdagen var panikken aftaget. Men frygten for en kommende finanskrise fra Grækenland lurede stadig. En ikke specielt succesrig spansk auktion påvirkede også negativt på de lande.

I Grækenland steg den tiårige rente over 100 basispoint, mens renterne i Italien, Spanien og Portugal blev presset op med 7-24 basispoint ved dansk lukketid.

Spanien gennemførte torsdag en auktion over længere statspapirer og nåede ikke salgsmålet. Der blev solgt obligationer for 3,2 mia., euro, mens målet var 3,5 mia. euro. Renten på de korteste obligationer med udløb i 2024 steg til knap 2,20 pct. fra 2,08 pct. ved auktionen 2. oktober. Obligationerne med udløb i 2028 faldt til 2,8 pct. fra 3,5 pct. ved en auktion i maj.

Dagens buket af amerikanske nøgletal var positive eller bedre end frygtet.

264.000 amerikanerne tog plads for første gang i ledighedskøen, og det var det laveste niveau siden april 2000 og 26.000 under det ventede.

Også industriproduktion og kapacitetsudnyttelse overraskede til den positive side. Industriproduktionen steg i september 1,0 pct. mod ventet 0,4 pct. efter et fald på 0,2 pct. i august. Kapacitetsudnyttelsen landede på 79,3 mod ventet 79,0 og 78,8 i august.

Det såkaldte Philly Fed-indeks for oktober faldt "kun" til 20,7 i oktober, mens der var frygtet et fald til 19,8 fra 22,5 måneden før.

/ritzau/FINANS

Claus Mikkelsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk

Tags:  Obligationer❯  Danmark❯  lukning❯ 

Relaterede nyheder