Trump fornyer kritikken af Federal Reserve

Udgivet den 11-06-2019  |  kl. 19:53  |  

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har atter fornyet sin kritik af USA's centralbank, Federal Reserve, for ikke at være tilstrækkelig lempelig. I Kina holder man omvendt renterne lave, hvilket svækker landets valuta og giver en eksportfordel.

- Chefen for Fed i Kina er præsident Xi. Han kan gøre præcis, som han vil. De devaluerer. De løsner, sagde Trump mandag aften til tv-stationen CNBC, ifølge Bloomberg News.

Meldingen fra Donald Trump kommer blot en uge inden Federal Reserves rentemøde i juni.

Centralbanken har siden december 2015 hævet sin toneangivende rente ni gange med 25 basispoint til 2,25 til 2,50 pct. Syv af de renteforhøjelser er kommet, mens Donald Trump har været præsident i USA, og fire af dem, den seneste i december sidste år, er foretaget med Jerome Powell, som Trump selv har udpeget, som formand for banken.

- De devaluerer deres valuta. Det har de gjort i årevis. Det har givet dem en formidabel fordel. Vi har ikke den fordel, fordi vi har Fed, der ikke sænker renterne, lød det også fra Trump.

Gennem hele 2018 talte centralbanken om behov for yderligere "gradvise" renteforhøjelser, men den formulering blev fjernet fra renteteksten i januar til en mere "tålmodig" position, ligesom dot-plot-diagrammet med de individuelle bankdirektørers renteforventninger i marts indikerede en uændret renten i 2019 mod ventede to forhøjelser tilbage i december.

I sidste uge åbnede både Jerome Powell og James Bullard, der er chef for Federal Reserves afdeling i St. Louis, dog for en mere lempelig pengepolitik.

Jerome Powell fremhævede i forbindelse med en konference i Chicago sidste tirsdag, at banken skal holde et vågent øje med konsekvenserne af de stigende uenigheder mellem USA og landets største samhandelspartnere, Kina, EU og Mexico, og at den vil agere på "passende" vis over for det.

Meldingen blev tolket som et signal om åbenhed over for en rentesænkning, og den kom blot dagen efter, at chefen for Federal Reserves afdeling i St. Louis, James Bullard, påpegede, at en rentesænkning snart kan komme på tale for at øge inflationen og tegne en forsikring på væksten i økonomien.

/ritzau/FINANS

Sten Blindkilde

Tags:  macro❯  Eurozonen❯  Kina❯  USA❯ 

Relaterede nyheder