Trump kalder Tyrkiets angreb i Syrien en dårlig idé

Udgivet den 09-10-2019  |  kl. 23:40  |  

USA's præsident, Donald Trump, kalder Tyrkiets militære indrykning i det nordøstlige Syrien onsdag "en dårlig idé".

Han siger i en erklæring, der er udsendt af Det Hvide Hus, at han ikke støtter invasionen. Det er nu den tyrkiske regering anført af præsident Recep Tayyip Erdogan, der har ansvaret for Islamisk Stats folk i området, mener han.

Amerikanske soldater har arbejdet sammen med de kurdiske styrker for at nedkæmpe Islamisk Stat i Syrien. Men Tyrkiet opfatter kurderne som terrorister.

Trump siger, at han "ikke støtter angrebet", der blev sat i værk onsdag eftermiddag.

Ifølge Trump har den tyrkiske regering forpligtet sig til "at sikre, at der ikke opstår en humanitær krise.

- Vi vil holde dem fast på den forpligtelse, siger han.

Trump siger desuden onsdag aften dansk tid, at han vil ødelægge Tyrkiets økonomi, hvis Tyrkiet udsletter den kurdiske befolkning i det nordøstlige Syrien.

- Jeg vil udslette hans (Erdogans, red.) økonomi, hvis det sker, siger Trump til journalister ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Jeg håber, at han vil opføre sig rationelt.

En af Trumps mest loyale støtter i Senatet, den republikanske senator Lindsey Graham, mener, at USA skal svare hårdt igen over for Tyrkiet.

Han er sammen med en gruppe af demokratiske og republikanske senatorer nået til enighed om en række vidtgående sanktioner, som de vil indføre mod Tyrkiet, hvis ikke de tyrkiske styrker trækkes tilbage fra det nordøstlige Syrien.

De vil blandt andet indføre sanktioner mod virksomheder, der har at gøre med Tyrkiets militær, og olie- og gasvirksomheder, der handler med Tyrkiets væbnede styrker.

Graham og flere andre amerikanske politikere er rasende over Trumps beslutning om at trække amerikanske soldater ud af det nordøstlige Syrien.

- Mens Trump-administrationen nægter at handle mod Tyrkiet, så forventer jeg stærk opbakning (til sanktionerne, red.) på tværs af partiskel, skriver Graham på Twitter.

Tirsdag advarede Graham desuden om, at Tyrkiet kan blive suspenderet fra Nato, hvis det angriber kurderne i Syrien.

Trump har besluttet, at de sidste amerikanske soldater i Syrien skal trækkes hjem. Det er af politikere og medier i USA blevet opfattet som et grønt lys til Tyrkiet til at angribe kurderne.

Tyrkiet siger, det med sin operation vil oprette en sikker zone i et bælte i det nordøstlige Syrien. Det vil gøre det muligt for syriske flygtninge i Tyrkiet at vende hjem.

/ritzau/AFP

Redaktion

Seneste nyheder