Trump vil ikke genudnævne chef for forbundsbanken - citat

Udgivet den 30-10-2017  |  kl. 06:34  |  

Janet Yellen, der er chef for den amerikanske centralbank, Federal Reserve, vil ikke blive genudnævnt til en ny periode.

Det siger kilder til det amerikanske CBS News.

Præsident Donald Trump ventes i næste uge at afsløre navnet på Yellens afløser.

Under sin kampagne op til præsidentvalget i efteråret kritiserede Trump flere gange Yellen kraftigt, men han har siden udtalt, at han godt kunne finde på at udnævne hende til en ny periode.

Fredag sagde Trump ifølge nyhedsbureauet AP, at han har en "specifik person" i kikkerten til at besætte den magtfulde position.

- Det vil være en person, som forhåbentligt vil udføre et fantastisk job. Jeg tror, alle vil blive meget imponeret, sagde Trump.

En antydning, af hvem den udvalgte person er, kom han ikke med, men flere medier skriver, at han hælder mod Jerome Powell, som er medlem af bestyrelsen i Federal Reserve.

Økonom John Taylor fra Stanford University er et andet bud. I et interview med Fox News i sidste uge antydede Trump, at han måske vil udpege både Powell og Taylor. En som chef og den anden som vicechef.

Gary Cohn, præsidentens øverste økonomiske rådgiver, er derimod ikke længere i betragtning.

Trump ønsker ifølge AP at beholde Cohn som chef for Det Nationale Økonomiske Råd, fordi Cohn i den position kan hjælpe med at få de skattelettelser godkendt i Kongressen, som Trump har stillet vælgerne i udsigt.

Inden Gary Cohn blev hentet ind i det Hvide Hus, var han en af topcheferne i investeringsbanken Goldman Sachs.

Janet Yellens fire år lange periode som chef slutter i februar. Hendes afløser ser ud til at begynde i jobbet med fuld damp på USA's økonomi.

Hovedopgaven bliver at styre pengepolitikken ved at finde det rette balancepunkt for bankens renter, så de hverken bremser økonomien eller får den til at løbe løbsk.

Fredag viste nye tal, at USA's bruttonationalprodukt i tredje kvartal var 3,0 procent højere end året før. I andet kvartal var væksten på 3,1 procent. Væksten er den stærkeste for to kvartaler i træk i tre år.

- Vi har masser af job, der kommer ind i landet. Gå ud og få et godt et, sagde Trump.

- Lønningerne stiger, økonomien er stærk. Nyd det, sagde præsidenten.

/ritzau/

Editor Finans

Relaterede nyheder