Tyrkiets kreditvurdering længere ned i "skraldet"

Udgivet den 14-06-2019  |  kl. 23:51  |  

Tyrkiets kreditvurdering er fredag aften sendt længere ned i "skraldet" af kreditvurderingsbureauet Moody's, der har sænket sin karakter fra "Ba3" til "B1". Samtidig er udsigterne for vurderingen forsat negative - altså med risiko for at blive sat endnu længere ned.

Det skriver Bloomberg News.

"Ba1" var i forvejen en rating i såkaldt junk-niveau, men Tyrkiet er nu fire niveauer under niveauet for "investment grade", som en lang række store institutionelle investorer kræver for at kunne købe obligationer.

- Risikobalancen hælder kraftigt mod den nedadgående side. Jo mere tid, der går, jo mere formindskes regeringens evne til at styre økonomien væk fra en mere kredit-negativ vej, hedder det i begrundelsen fra Moody's.

Kreditvurderingsbureauet peger desuden på, at Tyrkiets planlagte køb af S-400 raketsystemet fra Rusland, der har udløst trusler om sanktioner fra USA, kaster yderligere skygger over Tyrkiets økonomi og finansielle system

Tilbage i august sidste år sænkede Moody's også sin vurdering af Tyrkiets kreditværdighed efter en substantiel svækkelse af landets valuta, liraen, meget høj inflation og store betalingsbalanceunderskud.

- Valutareservens buffer er svag, og Moody's venter, at den vil blive yderligere svækket over de næste to år i forhold til brede økonomiske udfordringer på kort sigt.

Der skulle fredag 5,9007 lira til for at købe en dollar. Ved udgangen af 2018 kostede en dollar 5,2893 lira. En svækkelse på mere end 10 pct. Gennem sidste år blev liraen desuden svækket med 28 pct. fra 3,8046 lira.

De seneste statistikker viser samtidig, at inflationen i maj var på 18,71 pct. målt på årsbasis, mens den gennem 2018, målt på årsbasis i december, var på 20,30 pct.

Tyrkiets økonomi er også i recession med negativ vækst de seneste to kvartaler, da økonomien skrumpede med 3,0 pct. på årsbasis i fjerde kvartal af 2018 og med 2,6 pct. i første kvartal 2019.

/ritzau/FINANS

Sten Blindkilde

Tags:  macro❯ 

Relaterede nyheder