Tyskland vil opruste luftvåben med kampfly fra USA

Udgivet den 14-03-2022  |  kl. 15:06  |  

Den tyske regering vil opruste landets flyvevåben ved at bestille et større antal F-35-kampfly fra USA.

Det viser et dokument fra det tyske forsvarsministerium mandag.

Det er samme fly, som Danmark har valgt at købe 27 af, hvilket er det største militære indkøb i dansk forsvarshistorie.

Kampflyet fra producenten Lockheed Martin skal efter planen erstatte Tysklands gamle flåde af Panavia Tornado-fly, der blev introduceret i landets luftvåben for over 40 år siden.

- Det tyske forsvar vil købe 35 kampfly fra USA, hedder det i dokumentet.

Lockheed Martins F-35 bliver anset for at være verdens mest avancerede kampfly. Dets form sammenlagt med en særlig belægning gør det blandt andet vanskeligt at opdage med radar.

Den tyske regering har med planerne opgivet tidligere bekymringer om, at køb af F-35-kampfly kunne modarbejde landets planer om at bygge et fælles europæisk kampfly med Frankrig.

Det er da også tidligere blevet påpeget, at mange af forsvarsalliancen Natos partnere i Europa benytter sig at flyet, der desuden også er i stand til at tale med andre flymodeller under missioner.

Den nuværende regering skrev det allerede ind i aftalen med koalitionspartierne efter valget i september, at den ville erstatte Tysklands gamle Panavia Tornado-fly.

Det tyske militær har i årevis været plaget af gammelt og udtjent udstyr. Derfor er regeringen gået i gang med at forny forsvaret.

Ruslands invasion af Ukraine har skubbet til udviklingen.

Krigen fik således i sidste måned forbundskansler Olaf Scholz til at sige i en tale, at Tyskland frem over vil investere "mere end" to procent af sit bruttonationalprodukt årligt i forsvaret.

Han lovede samtidig, at regeringen vil styrke det tyske forsvar med et engangsbeløb på 100 milliarder euro.

Dermed gjorde han på få minutter op med årtiers tysk udenrigspolitik.

Tysklands forsvarspolitik har længe været præget af en tilbageholdende tilgang på grund af landets historie med konflikter i det 20. århundrede.

/ritzau/dpa

Ritzau

Tags:  Tyskland❯