Tyskland/Danske: Ifo-tal signalerer aftagende vækst

Udgivet den 24-11-2021  |  kl. 10:44  |  

Væksten i Tyskland er på vej ned, vurderer Danske Bank, efter at have set nærmere på formiddagens tyske erhvervstillidsindeks, IFO.

Indekset faldt overordnet til 99,0 fra 100,1 måneden før, hvilket skal sammenlignes med markedskonsensus om netop indeks 99,0 ifølge Bloomberg News. Respondenternes vurdering af det nuværende forretningsklima sivede desuden til 96,5 fra 97,7 måneden før. Til sammenligning havde økonomerne ventet indeks 96,7.

- Momentum i tysk økonomi fortsatte ned i november ifølge erhvervstillidsindekset. Det dækker dog over både en tjenesteøkonomi og industri, som stadig har god fart på. Men trenden har peget ned siden i sommer, og vi kan forvente et markant fald i væksten i fjerde kvartal i Tyskland, skriver Bjørn Tangaa Sillemann, senioranalytiker i Danske Bank, i en kommentar.

Han peger på, at forventningerne for de kommende seks måneder blandt industrivirksomhederne er betydeligt mindre lyse end det aktuelle billede. Ifo-indekset, der måler forventningerne, faldt til 94,2 fra 95,4 i oktober. Her var ventet et fald, men kun til 94,6.

- Industrien i Tyskland er særligt udsat, fordi den producerer så mange færdige produkter, primært biler, og derfor er ekstra afhængige af de globale forsyningslinjer, der er så pressede for tiden. Der er da også meget mere optimisme at spore hos producenterne af halvfabrikata end hos producenterne af varige forbrugsgoder, fordi de ikke har de samme leveranceproblemer, konstaterer Bjørn Tangaa Sillemann.

Også blandt serviceerhvervene er der nu er flere virksomheder, der er pessimistiske end optimistiske om udsigterne for de kommende måneder. Det er første gang siden sommeren 2020 og skyldes ifølge Danske Bank-analytikeren formentlig coronasituationen.

.\\˙ MarketWire

Charlotte Mackeprang

Tags:  macro❯  Tyskland❯ 

Relaterede nyheder