UK/Formuepleje: Johnson-sejr giver midlertidig brexit-ro på kort sigt

Udgivet den 13-12-2019  |  kl. 18:55  |  

Det britiske parlamentsvalg resulterede i en overlegen sejr til den konservative premierminister Boris Johnson, der nu kan fuldføre sine brexit-løfter og lade Storbritannien træde ud af EU 31. januar.

- Forhandlingerne om det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien kan dog få uroen til at blusse op igen, så man skal ikke tro, at alt er løst, siger Henrik Franck, der er direktør og partner i Formuepleje.

Vejen imod Brexit har været belagt med mange forhindringer.

Det historiske resultat i afstemningen om briternes EU-medlemskab blev kendt 23. juni 2016. Her mere end tre år senere står det med 99,9 pct. sikkerhed klart, at datoen for Storbritanniens udtrædelse bliver 31. januar 2020. Det cementerede torsdagens meget klare valgsejr til De Konservative og partiets premierminister Boris Johnson, der har sat alle kræfter ind på at "get brexit done".

- Med det absolutte flertal i parlamentet har han fået et stærkt mandat til at opfylde det valgløfte, og det kommer med al tænkelig sandsynlighed til at ske den 31. januar. Det har som forudsagt været en lang udtrædelsesproces, som nu nærmer sig sin afslutning, siger Henrik Franck.

Hen understreger dog, at man skal være varsom med at tro, at hele brexit-problematikken nu er løst.

- Hvis man tror, at der nu falder fuldstændigt ro om brexit, kan man godt tro om igen, vurderer Henrik Franck.

Han fremhæver, at på kort sigt er det absolut godt nyt, at udsigten til et hårdt brexit nu og her stort set er væk, men man skal være meget bevidst om, at tiden efter skilsmissen, hvor man skal blive enige om, hvordan EU og Storbritannien skal leve med og ved siden hinanden, bliver mindst lige så svær som bodelingen.

BARSKE DISKUSSIONER PÅ LÆNGERE SIGT

- Med den ovenud solide valgsejr skal man forberede sig på, at vi nu ser en meget selvsikker Boris Johnson, som kan gøre det svært at få eksempelvis en handelsaftale på plads, forudser Henrik Franck, der mener, at Storbritannien står foran de største udfordringer fremover, men EU kan ikke sige sig fri for at skulle ud i nogle barske diskussioner:

- Politisk kan vi godt vente et EU, der står foran en svær tid. De påkrævede reformer, som jo var selve årsagen til briternes utilfredshed og daværende premierminister David Camerons grundlag for i det hele taget at udskrive en folkeafstemning, får trange kår. Et land som Danmark mister en vigtig allieret i Storbritannien, og de tilbageværende stærke lande i EU som Frankrig og Tyskland vil formentlig forfølge en mere føderalistisk linje, lyder vurderingen fra Henrik Franck.

PÅ KORT SIGT RO

På den korte bane er det hans vurdering, at den klare konservative valgsejr er godt nyt for de finansielle markeder.

- Investeringerne har været sat på pause i Storbritannien og delvist Europa. Det her er godt nyt for Europa, hvis vi lige nu og her undgår et hårdt brexit, og også godt for europæiske aktier og det britiske pund, som vi har set stige. Hvis vi samtidig får et fremskridt og en delvis handelsaftale mellem USA og Kina er det rigtig godt nyt, slutter Henrik Franck.

/ritzau/FINANS

Claus Mikkelsen

Relaterede nyheder