USA/åbning: Bidens hjælpepakke er foreløbigt uden bid på Wall Street

Udgivet den 15-01-2021  |  kl. 15:47  |  

Selv om USA's kommende præsident, Joe Biden, torsdag fremlagde et forslag til en kæmpemæssig hjælpepakke på 1900 mia. dollar, er stemningen fortsat trykket på de amerikanske aktiebørser fredag.

Økonom i UBS Global Wealth Management, Paul Donovan, vurderer ifølge investing.com, at det er decideret usandsynligt, at alle pakkens elementer kan blive vedtaget af Kongressen.

Hos Jyske Bank er vurderingen, at det kan blive svært.

- Vi vurderer, at det bliver meget vanskeligt at få hele planen vedtaget i Kongressen. Demokraterne har kun et papirstyndt flertal, og forslaget vil møde stærk republikansk modstand, skriver Jyske Bank i et notat.

Flere af de forslag, som indeholder støtte til delstater og øgede sundhedsudgifter, kræver 60 mandater i Senatet - men Demokraterne har kun 50 mandater.

Samtidig giver usikkerheden om finansieringen af pakken anledning til lidt uro. Wall Street Journal kæder fredag faldene på aktiemarkedet sammen med bekymringer i investorkredse over, at planen vil give anledning til skatteforhøjelser.

S&P 500-indekset falder fra åbningen med 0,3 pct. Dow Jones-indekset bakker 0,4 pct. Nasdaq klarer akkurat frisag med et plus på 0,1 pct.

Facit var også torsdag afdæmpet tilbagegang efter en sen nedtur, der kappede 0,4 pct. af S&P 500-indekset, 0,1 pct. af Nasdaq-indekset og 0,2 pct. af Dow Jones-indekset.

STRIBER AF BANKREGNSKABER

Fredag står i høj grad i bankernes tegn, da JPMorgan, Wells Fargo og Citigroup, alle er regnskabsaktuelle.

JPMorgans regnskab viser en indtjening per aktie på 3,79 dollar, hvilket er betydeligt over analytikerprognosen på 2,62 dollar, men aktien falder alligevel 1,6 pct.

Wells Fargo, der fik et justeret overskud på 0,64 dollar mod ventet 0,60 dollar, falder med 3,9 pct. Endelig ligger Citigroup 3,2 pct. lavere, selv om banken tjente 2,08 dollar mod ventet 1,36 dollar.

STORE NAVNE

Blandt de store teknologinavne er stemningen generelt noget bedre.

Facebook ligger 1,5 pct. højere, Apple vinder 0,9 pct., Amazon.com er steget 0,1 pct., Netflix går frem med 0,2 pct., mens Alphabet, Googles moderselskab, bliver løftet 0,5 pct.

General Electric, der har beskyldt Siemens for at have stjålet industrihemmeligheder vedrørende GE's gasturbiner, falder 2,1 pct. fra åbningen.

Blandt de mindre aktier er der fremgang til Stride, der stiger næsten 5 pct. Selskabet sælger digitale spil til undervisningssektoren, og fremgangen er ifølge Bloomberg afledt af Bidens hjælpepakke, der vil give ekstra midler til skoleområdet.

OLIEKÆMPE UNDER LUP

For olieselskabet Exxon Mobil er der udsigt til en åbning præget af ekstra usikkerhed, efter at børstilsynet har indledt en undersøgelse af værdiansættelsen af et felt i Texas ved navn Permian Basin. Det sker på baggrund af en whistleblowersag, skriver Wall Street Journal. Exxon falder 3,5 pct. i formarkedet.

Også Chevron dykker 1,5 pct., efter et prisfald på olie. Den amerikanske referenceolie, WTI, ligger 0,9 pct. lavere i 53,08 dollar per tønde, efter at prisen torsdag nåede det højeste niveau i et år.

Eftermiddagens amerikanske nøgletal har peget i flere retninger. Industriproduktionen steg en del mere end ventet med 1,6 pct. mod estimeret 0,5 pct. i december ifølge Bloomberg. Detailsalget faldt derimod hele 2,1 pct. opgjort eksklusive salget af biler og benzin i samme måned, mens økonomer blot havde ventet en tilbagegang på 0,3 pct.

Stormagasinkæden Macy's falder 1,5 pct. i fra åbningen, og detailkæmpen Walmart samt lavpriskæden Dollar Tree ligger til fald i samme størrelsesorden på 1,8 pct. og 1,6 pct.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov

Tags:  Market Open❯  Shares❯  USA❯ 

Relaterede nyheder