USA/åbning: Black friday starter som rød fredag

Udgivet den 26-11-2021  |  kl. 15:50  |  

Nedtryk af genopblusset corona-pessimisme har de amerikanske aktiemarkeder fredag indledt en kort handelsdag op til weekenden, hvor black friday efter torsdagens festlige fejring af Thanksgiving præges af røde indeks fra handelsstart.

Det teknologibaserede Nasdaq-indeks falder 1,0 pct., det brede S&P 500-indeks taber 1,5 pct., og for Dow Jones-indekset er faldet på 2,2 pct.

Dermed er stemningen anderledes tungsindig, end da de tre indeks onsdag før den amerikanske helligdag lukkede med små stigninger for S&P 500-indekset og Nasdaq-ondekset, mens Dow Jones blot faldt marginalt.

En ny, sydafrikansk variant af coronavirusset presser de globale finansmarkeder, der frygter, at varianten er mere smitsom og måske endda resistent over for eksisterende vacciner. Mere teknisk forstærkes den negative tendens af fraværet af amerikanske handlere, som er taget på forlænget weekend, og derfor ikke sidder klar til at aftage de aktier, mere nervøse investorer foretrækker at skille sig af med.

- Lige nu er covid tilbage på bordet , konstaterer Takeo Kamai, chefhandler i CLSA i Tokyo over for Dow Jones.

BANKER TABER PÅ RENTEFALD

Øget interesse for obligationer trækker renterne ned, og den udvikling belaster finansaktierne. Kort efter åbningen falder Bank of America 4,8 pct., og Goldman Sachs taber 3,2 pct.

Andre tabere på den fornyede coronafrygt er i særlig grad aktier i luftfart og fritidsselskaberne. American Airlines falder indledningsvist 8,0 pct., Delta dykker 8,8 pct., og United Airlines mister 9,0 pct.

Handlerne noterer, at der i Europa allerede er restriktioner på vej, som lukker flyvninger fra det sydlige Afrika, hvor den nye virusvariant er registreret indledningsvist. Storbritannien, Singapore og Israel har allerede lukket for sydafrikansk indrejse.

Blandt hotelaktierne er der fra markedsåbning pres på Marriott, der taber 4,8 pct. og Airbnb, der falder 3,1 pct.

Og krydstogtaktierne i Royal Caribbean falder 9,3 pct. fra handelsstart.

OLIEPRISEN FALDER

Nervøsitet for den økonomiske udvikling belaster oliepriserne. Prisen på den amerikanske referenceolie, WTI, falder 5,5 pct. til 74,05 dollar per tønde, og prisen på den europæiske referenceolie, Brent, falder 5,05 pct. til 78,07 dollar per tønde.

Effekten for de store amerikanske olieselskaber er et fald for Exxon Mobil og Chevron på 5,6 pct. og 3,5 pct. i de første handler.

Dagens vindere er umiddelbart vaccineselskaberne Moderna og Pfizer, der løftes 15,8 pct. og 5,1 pct. i den indledende handel

Verdenssundhedsorganisationen WHO vil fredag mødes for at diskutere, i hvor høj grad der er grund til bekymring for den nye variant, der er døbt B. 1.1.529

- Hvis det meddeles, at vaccinerne virker også mod denne (variant), så er det optur igen. Hvis vaccinerne ikke virker mod den, så er det godnat, siger investeringschef Adam Webb i Blue Creek Capital Management til Dow Jones.

.\\˙ MarketWire

Henning Lars Nielsen

Tags:  Market Open❯  Shares❯  USA❯