USA/åbning: Markedet rejser sig efter fredagens fund af Omikron

Udgivet den 29-11-2021  |  kl. 15:50  |  

De amerikanske aktiemarkeder lægger godt fra start mandag, hvor de tre toneangivende indeks går frem med mere end 1 pct.

Det brede S&P 500-indeks åbner 1,3 pct. højere, det teknologitunge Nasdaq-indeks stiger 1,6 pct. og Dow Jones-indekset øger 0,9 pct.

Fredag bød på gedigne fald på de store indeks, hvor Dow Jones blev den største taber med et fald på 2,5 pct. S&P 500- og Nasdaq-indeksene faldt 2,3 og 2,2 pct.

VACCINEPRODUCENTER I FOKUS IGEN

Nyheden om Omikron-varianten fik fredag investorerne til at kaste deres penge i vaccineproducenter som Moderna, Pfizer og Novavax, der alle gik frem på den ellers røde dag.

Det gik mindre godt for Merck, hvis pille til behandling af covid-19 ikke har vist sig så effektiv som oprindeligt troet.

Moderna stiger 12,4 pct. efter åbning, efter at selskabet har meldt ud, at en vaccine mod den nye variant vil være klar allerede i begyndelsen af 2022. Aktien steg desuden 20,6 pct. fredag.

Mere beskeden er aktiestigningen hos Pfizer, der går frem med 2,4 pct. Til gengæld stiger samarbejdspartneren Biontechs amerikanske notering med 5,5 pct., efter at det tyske selskab har meldt ud, at en videreudvikling til bekæmpelse af Omikron-varianten er i gang.

Novavax stiger 2,1 pct. kort efter åbning, mens skuffelsen over Mercks pille fortsætter mandag, hvor selskabet falder 3,0 pct.

LUFTFARTSSEKTOREN MED FORSIGTIGT COMEBACK

Blandt de værst ramte fredag var luftfartssektoren, hvor aktierne i de store luftfartsselskaber blev solgt fra i stor stil efter truslen fra den nye covid-19-variant.

Mandag har frygten aftaget en smule, hvilket resulterer i stigninger til United på 2,7, Spirit på 2,8 og Delta på 1,6 pct. samt et løft på 1,2 pct. til American Airlines.

Der er dog endnu lang vej fra fredagens fald. Her gik det værst ud over United, der faldt hele 9,6 pct., mens de øvrige luftfartsselskaber dykkede 8,0-8,8 pct.

ENERGISELSKABER TAGER REVANCHE

Frygten for en svækket efterspørgsel på olie sendte flere energiaktier i rødt fredag, hvor også oliepriserne tog et gevaldigt fald med 12,4 pct.

Det gik blandt andet ud over Exxon Mobil og Chevron, der dykkede 3,5 og 2,3 pct. Værst gik det ud over APA og Occidental Petroleum, der tabte 8,3 og 7,2 pct.

Mandag har forskrækkelsen fortaget sig en smule, mens det endnu er uvist, hvor smitsom og farlig den nye variant er i forhold til Delta-varianten.

Exxon Mobil stiger 2,3 pct., Chevron øger 1,7 pct., APA stiger med 3,5 pct. og Occidental Petroleum stiger 3,3 pct.

MARKEDERNE RETTER SIG TILBAGE

Dagens tema fortsætter også i finanssektoren, hvor bankerne fredag dykkede sammen med renterne. Det gik i særdeleshed ud over JPMorgan Chase, Citigroup og Wells Fargo, der faldt 2,7-5,6 pct.

Efter få minutters handel stiger JPMorgan Chase 0,8 pct., Citigroup øger 0,6 pct. og Wells Fargo løftes med 1,1 pct.

Den amerikanske industrisektor er heller ingen undtagelse, og også her retter selskabernes aktier sig.

Raytheon går frem med 1,2 pct., General Electric øger 1,6 pct. og Boeing med 0,6 pct., efter at selskaberne faldt mellem 4,0 og 5,4 pct. fredag.

Teknologiaktierne klarede sig bedst gennem fredagens tumult, men også her var der fald til selskaber som Apple, Microsoft, Amazon og Google-ejer Alphabet.

Her klarede Apple sig værst på dagen med et fald på 2,4 pct.

Kort tid efter børsåbning ligger Apple 2,1 pct. højere, mens Microsoft, Amazon og Alphabet stiger henholdsvis 1,9, 0,9 og 1,8 pct.

I samme sektor er Twitter, der stiger til vejrs med 8,1 pct., efter at Jack Dorsey ifølge CNBC vil gå af som topchef.

.\\˙ MarketWire

Morten Frederik Heltoft

Tags:  Market Open❯  Shares❯  USA❯ 

Relaterede nyheder