USA/åbning: Nasdaq stiger efter jobtal - S&P 500 og Dow Jones falder

Udgivet den 13-08-2020  |  kl. 15:42  |  

Der er både fald og stigninger i de ledende indeks i USA umiddelbart efter handelsstart torsdag. Nasdaq stiger med 0,3 pct., mens både Dow Jones og S&P 500-indekset peger ned med 0,3 pct. i den indledende handel.

Investorerne har haft en time til at fordøje de seneste jobtal for antallet af nytilmeldte ledige, som viste, at 963.000 amerikanere meldte sig som førstegangsledige i sidste uge. Det var dermed færre nytilmeldte ledige end ventet. Ifølge medianen af estimater indsamlet af Bloomberg News var der blandt økonomerne ventet 1.100.000 nye ledige.

Søren V. Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank, påpeger, at det er første gang, siden krisen begyndte, at der er mindre end en million fyrede amerikanere:

- Det er et betragteligt fald sammenlignet med tidligere tal, og det er derfor en god nyhed, der vidner om fremgang på det amerikanske arbejdsmarked. Vi hæfter os ved, at antallet af fortsat ledige aftog endnu engang i sidste uge. Det har med få undtagelser været billedet siden starten af maj. Det er et positivt tegn, da det er et udtryk for, at flere amerikanere kommer tilbage i beskæftigelse, lyder det fra ham.

REKORDNIVEAU PÅ RETUR

Onsdag steg det brede S&P 500-indeks 1,4 pct. til godt 3380 point. Det brede marked endte derfor under 6 point fra sin seneste lukkerekord, som blev sat den 19. februar, inden det på grund af coronapandemien droppede 34 pct.

Markedet, der på et tidspunkt onsdag faktisk lå over rekordniveauet, har altså set den V-formede genopretning, som ikke er kommet i økonomien.

Der var også plus til det mere cykliske Dow Jones-indeks, der gik op med 1,1 pct., og teknologiaktierne på Nasdaq kørte solo foran feltet med et plus på 2,1 pct.

Mens det umiddelbart ser ud til, at en handelsaftale mellem USA og Kina kører på skinner, efter at Donald Trumps øverste økonomiske rådgiver, Larry Kudlow, onsdag betegnede den tidligere fase 1-handelsaftale med Kina som i "fin" form, så ser det ud til at blive en opgave for politikerne at få en ny hjælpepakke hevet hjem i forbindelse med coronapandemien.

CISCO STRAFFES

Verdens største netvæksproducent, amerikanske Cisco, falder 11,3 pct. torsdag, efter at koncernen kom med for fjerde kvartal sent onsdag med en skuffende prognose.

Koncernen regner med, at første kvartals omsætning vil falde med mellem 9 og 11 pct. fra sidste års første kvartal, da toplinjen lød på 13,10 mia. dollar, mens analytikerne ifølge Bloomberg News på forhånd blot havde spået en tilbagegang på 7,5 pct.

Også buddet på den justerede indtjening i intervallet 69 til 71 cent skuffer, når det holdes op mod konsensus på 76 cent. Bruttomarginen ligger ligeledes i den lave ende med et bud på 64 til 65 pct., mens estimaterne i 64,8 pct. ligger over det områdes midtpunkt.

De noget forsigtige forventninger skal ses i lyset af den globale recession, som coronapandemien har udløst, hvilket har betydet, at mange kunder, især stater og små og mellemstore virksomheder, har reduceret investeringerne.

Southwest Airlines falder 0,7 pct., efter at luftfartsselskabets topchef, Gary Kelly, har sagt, at han ikke venter, at selskabet kommer til at være rentabelt i 2020, og at der er det første underskud i sigte i 48 år.

Kommer der underskud, er det første gang siden 1972, hvilket var et år efter, at det Dallas-baserede luftfartsselskab fik luft under vingerne. Southwest Airlines taber rundt regnet 20 mio. dollar om dagen, fortsatte topchefen.

- Vi kommer til at se et fald i både trafikken og omsætningen på 75 pct. i forhold til for et år siden. Så vi tror nu, at det er urealistisk at kunne vende resultaterne, siger Gary Kelly til Bloomberg News.

Det sker efter en reduktion i antallet af flyafgange og fyring af omkring 28 pct. af selskabets ansatte.

/ritzau/FINANS

Charlotte Mackeprang

Tags:  Market Open❯  Shares❯  USA❯ 

Relaterede nyheder