USA/åbning: Olieselskaber trækker op trods Trumps toldtrussel

Udgivet den 02-12-2019  |  kl. 15:38  |  

De amerikanske aktier er startet i let positivt terræn mandag, hvor handlen med futures længe indikerede en klart positiv begyndelse på en ny uge.

Siden blandede USA's præsident, Donald Trump, sig dog med en udmelding om nye toldsatser på import af stål og aluminium fra Brasilien og Argentina.

Det har fået de europæiske aktiemarkeder til at vende til minusser fra pæne plusser tidligere på dagen, og det har også smittet af på åbningen på Wall Street, hvor de tre ledende indeks er startet med kun forsigtig optimisme.

S&P 500-indekset stiger 0,03 pct. fra start, mens Nasdaq-indekset falder marginalt. Dow Jones-indekset løftes samtidig 0,1 pct.

Det følger efter fredagens fald på 0,4-0,5 pct. i de tre ledende indeks - på den forkortede handelsdag efter Thanksgiving.

STÆRKE TAL FRA KINA TRÆKKER OP

Stærke PMI-tal fra Kina er mandag med til at løfte humøret, inden der også venter endelige PMI-tal for industrisektoren i USA og ISM-tal for industrisektoren samme sted godt en time efter åbningen mandag.

Begge tal er for november, og blandt økonomerne er der forventning om, at fremgangen i PMI-tallene vil blive bekræftet i mandagens endelige opgørelse, mens der også ventes en lille fremgang i ISM-tallene.

De stærke PMI-tal fra Kina har også givet sig udslag i stigende oliepriser mandag.

Prisen for en tønde af den amerikanske referenceolie, WTI, til levering i januar næste år løftes mandag med 2,1 pct. til 56,34 dollar. Det smitter naturligt nok positivt af på flere af de store olieselskaber i mandagens tidlige handel.

Her stiger Exxon Mobil med 0,5 pct. til 68,47 dollar, Chevron løftes 0,7 pct. til 117,97 dollar, og Occidental Petroleum Corporation stiger med 0,4 pct. til 38,69 dollar.

Med til at smitte positivt af på oliesektoren er også nyheden om, at Irak har signaleret en produktionssænkning inden næste møde i Organisationen af Olieeksporterende Lande, Opec.

På negativsiden er tobaksproducenten Philip Morris i rampelyset, efter at Citigroup har sænket sin anbefaling af den aktie til "neutral" fra "køb", skriver Bloomberg News.

Aktien falder med 0,4 pct. til 82,66 dollar fra start mandag.

FREMGANG I SIGTE I AMERIKANSK INDUSTRISEKTOR

Investorerne vil mandag holde godt øje med den endelige opgørelse af PMI for industrisektoren i november.

Her ventes niveauet på 52,2 fra den foreløbige opgørelse fastholdt, viser estimater indsamlet af Bloomberg News. Det vil i så fald være en pæn stigning fra oktober, hvor indekset blev opgjort til 51,3.

For ISM-indeksets industridel venter økonomerne ifølge estimaterne fra Bloomberg News en fremgang til 49,2 i november fra 48,3 i oktober.

PMI-indekset ramte sin seneste bund i august, hvor det var nede i 50,3, mens ISM-tallet for industrisektoren i september var nede at runde 47,8.

/ritzau/FINANS

Mikkel Brix Kvols

Tags:  Market Open❯  Shares❯  USA❯ 

Relaterede nyheder