USA/økonomer: Fortrøstningsfulde trods dyk i detailsalget

Udgivet den 15-01-2021  |  kl. 15:03  |  

Detailsalget i USA faldt i december for tredje måned i træk, og hos Sydbank hæfter seniorøkonom Kim Blindbæk sig ved, at den del af detailsalget, som indgår i privatforbruget, faldt med 1,9 pct.

- Det er i udgangspunktet bekymrende. Vi er dog fortrøstningsulde, da forbrugertilliden stadigvæk ligger på et relativt højt niveau, hvis man tager usikkerheden omkring coronakrisen med i betragtning, skriver Blindbæk i en kommentar.

Amerikanerne har lige fået udbetalt en check på 600 dollar, og der er muligvis en check på yderligere 1400 dollar på vej. Det får dog ikke Kim Blindbæk til at forvente, at amerikanerne spurter ud i butikkerne.

- Igennem coronakrisen har amerikanerne nemlig øget opsparingen markant. Der har sandsynligvis været en grad af ufrivillig opsparing, da forbrugsmulighederne ikke har været det samme på grund af restriktioner.

- Derfor ændrer udsigten til flere penge næppe det store på den korte bane. Vi vurderer, at den ekstra opsparing i USA udgør omkring 8 pct. af BNP. Den opsparing kan give et gevaldigt boost til den amerikanske økonomi, når restriktionerne forhåbentligt lempes i løbet af 2021, vurderer seniorøkonomen.

Fredagens opgørelse fra U.S. Census Bureau viste, at detailsalget i USA i december faldt med 0,7 pct. på månedsbasis, mens økonomer ifølge Bloomberg News ventede et uændret salg sammenlignet med november.

Tager man bil- og benzinsalget ud, var der en tilbagegang i detailsalget på 2,1 pct. i december, hvilket også er dårligere end ventet. Økonomer havde kun regnet med et fald på 0,3 pct.

- Det er de høje smittetal og rekordhøje antal indlæggelser, der rammer økonomien, fordi det har medført flere restriktioner, og fordi frygten for at blive smittet med covid-19 betyder, at nogle folk vælger at blive derhjemme i stedet for "at være ude i økonomien", skriver senioranalytiker Mikael Olai Milhøj i en kommentar.

Han vurderer, at den amerikanske økonomi på den korte bane stadig vil være udfordret af covid-19 og restriktioner. Det ændrer sig næppe indtil foråret, hvor det igen bliver varmere, og smittetallet naturligt kommer ned på grund af det varmere vejr, hvilket giver virussen dårligere betingelser til at sprede sig.

- Når man ser længere ind i 2021, så er vi dog ganske optimistiske på vegne af amerikansk økonomi. Den store gamechanger er vaccinerne, som til syvende og sidst er det, der skal få os ud af både sundhedskrisen og den økonomiske krise, skriver Mikael Olai Milhøj.

/ritzau/FINANS

Flemming Thestrup Andersen

Tags:  macro❯  USA❯ 

Relaterede nyheder