USA: Det Hvide Hus forhøjer tilbud om stimulus

Udgivet den 21-10-2020  |  kl. 06:24  |  

Det Hvide Hus har tirsdag forhøjet sit bud på en hjælpepakke til den amerikanske coronaramte økonomi til nu 1880 mia. dollar mod senest 1800 mia. dollar.

Den nyhed følges af optimistiske toner fra modparten, Demokraternes Nancy Pelosi, som nu håber på en aftale denne uge.

- Alle arbejder virkelig hårdt, sagde Mark Meadows, stabschef i Det Hvide Hus, til tv-stationen CNBC, ifølge Bloomberg News, samtidig med at han oplyste om finansminister Steven Mnuchins forhøjede tilbud til Demokraterne.

Nancy Pelosi, der er formand for Repræsentanternes Hus, hvor Demokraterne har flertal, havde tidligere på ugen sat en deadline tirsdag, hvis en ny stimuluslov skal stemmes igennem inden præsidentvalget i USA den 3. november. Hun er dog nu tilsyneladende åben for at nå en aftale i løbet af ugen.

- Det er planen. Det er, hvad jeg håber på, så lad mig sige det, lød det fra Pelosi tirsdag eftermiddag, skriver Bloomberg News.

Oprindeligt ønskede Demokraterne, at denne fjerde hjælpepakke skulle være på 3400 mia. dollar, men Pelosi har siden foreslået et kompromis ved 2200 mia. dollar. Det Hvide Hus' udgangspunkt har været 1000 mia. dollar, men i forrige uge bød finansministeren ind med først 1600 mia. dollar og sidenhen 1800 mia. dollar.

Der er dog nogen forvirring i Republikanernes lejr, da præsident Donald Trump på Twitter tidligere har opfordret Kongressen til at "go big or go hoome", og så sent som tirsdag sagde han til Fox News, at han ønsker mere stimulus end Demokraterne. Det er så tilsyneladende ikke noget, Trumps egen finansminister har hørt.

I Senatet, hvor Trumps parti har flertal, er der omvendt modstand mod en hjælpepakke i det foreslåede niveau. Senatsleder Mitch McConnell har talt for 500 mia. dollar, og den republikanske senator fra Utah, Mitt Romney, har tirsdag spået, at en aftale omkring 1800 mia. dollar ikke vil kunne opnå flertal, og han synes selv, at beløbet er for højt.

- Det er meget usandsynligt, at et tal i det niveau vil klare sig igennem Senatet, og jeg støtter ikke noget i det niveau, lød det tirsdag fra Romney.

McConnell har dog sagt, at han vil lade en hjælpepakke komme til afstemning, hvis den har Trumps støtte - uden selv at love at ville stemme for den.

Det er dog ikke kun beløbet, der er uenighed om, men også hvordan midlerne skal bruges. Blandt andet har spørgsmålet om en national teststrategi været et stridspunkt.

- Jeg vil gerne understrege, vi er ikke kun ved forskellige ønsker til ordvalg og nogle få dollar. Vi har stadig lang vej igen, lød det fra Mark Meadows.

I USA har man indtil nu vedtaget tre hjælpepakker til samlet 3300 mia. dollar. Støtten begyndte dog at løbe ud med udgangen af juli.

/ritzau/FINANS

Redaktion

Tags:  macro❯  USA❯ 

Relaterede nyheder