USA: Frygt ikke en negativ rentekurve

Udgivet den 12-08-2019  |  kl. 06:35  |  

Hvad er der egentlig med den der rentekurve?

Igen og igen popper artikler op i alverdens erhvervssektioner og på finansielle nyhedsbureauer og fortæller om, at rentekurven nu er i minus. Og det betyder, at en recession er forude.

En recession er formentlig altid forude - et eller andet sted i fremtiden - men kan det være rigtigt, at en omvendt rentekurve, det vil sige når den korte rente ligger højere end den lange, er et sikkert signal om, at det vil ske snart? Og er det alle rentekurver, for der er mange at vælge imellem, som har spådommens kraft?

HVILKEN RENTEKURVE?

Så sent som i denne uge fremdrog agtværdige Financial Times, at rentekurven nu sendte det stærkeste recessionssignal siden 2007. Avisen havde kig på, at forskellen mellem den amerikanske tremåneders rente og renten på den toneangivende tiårige amerikanske statsobligation nu var i minus 41 basispoint.

Netop den rentekurve er tre gange i år dykket under minus. I marts, i maj og igen i juli, efter den kortvarigt var kravlet i plus. Gennem de sidste seks måneder har den i snit ligget i plus med et enkelt basispoint, og på tre måneders sigt har kurven i snit været i minus med 10 punkter.

Hos Danske Bank holder man sig dog ikke til den kurve. Her har man fokus på forskellen mellem den toårige og den tiårige rente i USA, fordi det er den kurve, som historisk har givet "det bedste bevis" for, at det er et signal om en recession, ifølge seniorstrateg Lars Skovgaard Andersen.

Og netop den rentekurve er stadig i plus - ganske vist kun med 10 point mod 19 ved årets start og omkring 50 ved begyndelsen af sidste år - og har været det lige siden juni 2007.

IKKE GRUND TIL PANIK

Skulle den gå i minus, også mere end en håndfuld dage, så skal investorerne dog ikke gå i panik.

- Selv hvis der sker en invertering, er der meget lille bevis for, at det bliver negativt her og nu for aktierne. Desuden skal man huske på, at vi aldrig har oplevet, at centralbanker har opført sig, som de gør nu, forklarer Lars Skovgaard Andersen med henvisning til den meget lempelige pengepolitik, der dominere verden over.

- Faktisk viser data, at man skal købe aktier, når det sker, for man har historisk haft den bedste periode lige efter. Hvis altså man ser på statistikken.

Danske Bank har kigget på alle de gange, den toårige rente har ligget over den tiårige siden Anden Verdenskrig. Hver gang har en recession fulgt efter - i snit 17 måneder senere.

Typisk har aktierne dog klaret sig godt i perioden lige efter en vending i kurven. Set henover 12 måneder, har der i snit været et afkast i det toneangivende S&P 500-indeks i USA på 14,1 pct., mens plusset efter et halvt år har været på 5,5 pct. og 0,9 pct. efter et kvartal.

NYE TIDER - NOGET ER ANDERLEDES

Det er dog ikke sikkert, at der kommer en recession. Historien er jo ingen garanti for fremtiden, og Danske Banks seniorstrateg fremhæver da også, at noget er markant anderledes denne gang.

- Det her er nye tider. Det er ganske markant, som hele verden sænker renten på samme tid. Man kan diskutere, om der er sundhedstegn eller ej, men man skal holde fast i aktierne, når der stimuleres, for tænk hvis centralbankerne lykkes.

Bare i denne uge sænkede centralbankerne i New Zealand, Indien og Thailand på samme dag deres renter - og mere aggressivt end ventet i markederne. Og i sidste uge satte Federal Reserve, centralbanken i USA, renten ned, hvilket blev fulgt af den brasilianske samme dag. Desuden er ECB i Europa, Kinas centralbank og den japanske alle meget lempelige i deres pengepolitik.

Lars Skovgaard Andersen advarer alligevel mod, at investorerne kaster alt ind i aktierne. Især med den usikkerhed, der er omkring handelskrigen, men udsigten til lavere renter er nu også godt for fastforrentede papirer.

- Når man sænker renterne, så tjener man også på obligationerne. Derfor skal man også holde nogle obligationer.

IKKE ET SUNDHEDSTEGN

Tilbage står så, hvad man skal tænke om, at rentekurven på obligationer med tre måneder og ti års løbetid har været næsten konstant i minus de seneste fem-seks måneder.

- Investorerne skal bekymre sig over, at renterne bliver holdt så lave. At centralbankerne er tvunget til at sænke renterne for at holde gang i økonomien. Det er ikke et sundhedstegn.

- Indtil videre har det imidlertid vist sig, at centralbankerne formår at holde hånden under økonomierne, lyder det fra seniorstrategen.

/ritzau/FINANS

Editor Finans

Tags:  macro❯  USA❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
10,71%
 
13/09/19

 
9,77%
 
13/09/19

 
7,36%
 
13/09/19

 
4,49%
 
13/09/19

 
4,15%
 
13/09/19

Copytrading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder