USA overvejer midlertidig handelsaftale - eller måske ikke!

Udgivet den 12-09-2019  |  kl. 18:12  |  

Torsdag er der rubrik-bingo på handelskrigens front.

Donald Trumps administration skulle nemlig have overvejelser omkring muligheden for at indgå en midlertidig handelsaftale med Kina. Indholdet af aftalen skulle være udskydelse af ny told og tilmed ophævelse af allerede indførte tariffer, såfremt Kina imødekommer USA's krav på området for ophavsret og samtidig køber mere ind af amerikanske landbrugsvarer.

Det skriver Bloomberg News med henvisning til fem unavngivne kilder med kendskab til sagen.

Planerne skulle have været diskuteret blandt præsident Trumps nærmeste rådgivere, inden de to parter mødes til forhandlinger i Washington i starten af oktober.

Forslaget med en foreløbig aftale skal have til hensigt at fastfryse konflikten, indtil en endelig aftale kan indgås, frem for i mellemtiden af optrappe handelsstriden. Tanken skulle ifølge Bloomberg News også afspejle bekymringen i Det Hvide Hus for handelskrigens effekt på USA's økonomi, at den er upopulær blandt mange vælgere, og at landbruget i tiltagene grad rammes.

En foreløbig aftale ville også betyde, at de varslede tariffer, på nu 30 pct., på forbrugervarer som laptops og smartphones til december, kan blive undgået.

Donald Trump tweetede onsdag aften, at han vil udskyde toldforhøjelser på kinesiske varer fra 25 til 30 pct. fra 1. oktober til den 15. oktober i respekt for 70 årsdagen for Folkerepublikken Kina. Meldingen kom samme dag, som Kina valgte at undtage 16 amerikanske varegrupper for allerede indført told på 25 pct.

Spørgsmålet er så blot, om Bloombergs historie har noget på sig. For det konkurrerende medie, tv-stationen CNBC, skyder artiklen ned.

Det Hvide Hus overvejer "absolut ikke" en foreløbig handelsaftale med Kina, fortæller tv-værten Eamon James efter at have modtaget en tekstbesked fra en højtstående kilde i Trump-administrationen.

Eamon James kalder det for et "denial-denial" og ikke et "non-denial-denial", hvad det så end betyder. Samtidig fremhæver han, at der er flere fraktioner i USA's regering, som ser forskelligt på strategien i handelskrigen, og at man derfor vil kunne forvente flere lækager i tiden op til, at forhandlingerne genoptages.

/ritzau/FINANS

Sten Blindkilde

Tags:  Kina❯  USA❯ 

Relaterede nyheder