USA: Virusudbrud sender nytilmeldte ledige langt over 3 millioner -NY2

Udgivet den 26-03-2020  |  kl. 14:42  |  

Udbruddet af coronavirusset i USA afspejler sig tydeligt i sidste uges ledighedstal, hvor antallet af nytilmeldte ledige eksploderede.

I alt 3.283.000 amerikanere meldte sig som førstegangsledige i sidste uge. Det er det højeste niveau, siden statistikken blev indført i 1960'erne.

Det var samtidig markant flere nytilmeldte ledige end ventet.

Ifølge medianen af estimater indsamlet af Bloomberg var der blandt økonomerne ventet 1,7 mio. nye ledige, men økonomerne var på forhånd på usikker grund, og estimaterne svingende mellem 360.000 og 4,4 mio. nye ledige.

Ugen før meldte 282.000 sig ledige for første gang. Det tal er revideret fra 281.000 ved første opgørelse for en uge siden.

Antallet af fortsatte ledige steg desuden til 1,803 mio. mod estimeret 1,791 mio. ifølge Bloomberg og 1,702 mio. ugen tidligere.

HØJ LEDIGHED KAN SKABE EN NEGATIV SPIRAL

Hos Danske Bank ser senioranalytiker Mikael Olai Milhøj tallene som en påmindelse om, at vi står i midten af en dyb økonomisk recession.

- Selv om det ikke er overraskende, så er det stadig bekymrende. Vi ved, at høj ledighed kan skabe en negativ spiral, og det er klart én af de største risikofaktorer for, at det her er begyndelsen på en langvarig krise, og at økonomien ikke rettes op igen i løbet af andet halvår, skriver han i et notat.

Søren V. Kristensen, der er cheføkonom hos Sydbank, kalder antallet af nytilmeldte ledige for "svimlende" højt.

Han påpeger, at omkring 600.000 amerikanere hver måned blev arbejdsløse, da finanskrisen var på sit højeste, og at dagens tal med længder overgår det, der er set tidligere.

- Det er naturligvis en direkte konsekvens af Covid-19 og den delvise nedlukning af amerikansk økonomi. Det er derfor ikke voldsomt overraskende, men det er ikke desto mindre skræmmende.

- Det vidner om, at verdensøkonomien i øjeblikket befinder sig i en afgrundsdyb krise. Man kan have forhåbninger om, at det er en midlertidig krise, men med så store tab af arbejdspladser lurer der en fare for, at krisen bider sig fast, skriver han i en kommentar.

FORHÅBNINGER NÆRES AF STORE HJÆLPEPAKKE

Danske Bank og Sydbank påpeger også, at det er vigtigt, at både centralbanken, Federal Reserve, og politikerne i USA er kommet på banen med tiltag, der skal holde hånden under den amerikanske økonomi efter det globale udbrud af coronavirus.

Torsdag morgen dansk tid blev en stor økonomisk hjælpepakke til virksomheder og indbyggere i USA godkendt i Senatet med et overvældede flertal.

Hjælpepakken, der har været et stykke tid undervejs, ventes at få en samlet størrelse på op mod 2000 mia. dollar, hvilket svarer til 14.000 mia. kr.

- Forhåbningerne næres af de store hjælpepakker, som skal holde en hånd under økonomien og mindske jobtabene. Vi ser derfor her en af konsekvenserne ved, at den amerikanske hjælpepakke er blevet trukket i langdrag, vurderer Søren V. Kristensen fra Sydbank.

Danske Bank mener også, at det netop er sådanne hjælpepakker, der kan være med til at sikre, at hverken virksomheder og ledige mangler penge under den nedlukning, der er sat i værk som følge af virusudbruddet.

- Forhåbningen er, at det er nok til at sikre en stærk genopretning på den anden side af coronakrisen. Vi tror stadig, at både Federal Reserve og politikerne til syvende og sidst kan komme på banen med yderligere tiltag for at understøtte økonomien og markederne, lyder det fra Mikael Olai Milhøj.

Federal Reserve annoncerede mandag, at den vil lancere en spærreild af nye programmer, som skal hjælpe de finansielle markeder gennem den nuværende viruskrise.

Centralbankens nyeste tiltag inkluderer blandt andet opkøb af statsobligationer for et ubegrænset beløb og igangsættelse af nye programmer, der skal sikre tilførsel af likviditet til selskaber, staten og lokale myndigheder.

Federal Reserve har desuden sænket renten to gange i løbet af marts.

/ritzau/FINANS

Cecilie Veile

Tags:  macro❯  USA❯ 

Relaterede nyheder